basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Glutenfri Tabbouleh med mynta från altanen

Publicerad 2020-04-24 09:50:00 i Allmänt, Glutenfritt, Viktväktarna,

Tycker du om Tabbouleh?
Efter många besök på restauranger i Egypten, Turkiet och på några Libanesiska restauranger här i Sverige, har jag lärt mig att älska den här salladen, men.......ja, det finns ett men. I många recept görs den med persilja som huvudingrediens men jag vill helst öka lite på mängden couscou eller bulgur, vilket medför både extra kolhydrater och gluten. Under det senaste året har jag gjort min Tabbouleh med hirs och den blir precis så bra som jag önskar mig. Det finns massor av recept att söka på nätet men vill du göra min glutenfria och viktväktarvänliga variant så är receptet här:
 
Glutenfri Tabbouleh
 
1 dl kokt hirs
ca 100 g bladpersilja (ett knippe)
0,5 - 1 rödlök (jag är lite försiktig med löken)
3 medelstora tomater
salt
svartpeppar
mynta (färsk eller torkad)
2-4 tsk olivolja 
pressad citron
pressad vitlök
 
Koka hirsen enligt förpackningen.
Finhacka sedan persilja, lök och tomater.
Blanda allt med den avsvalnade hirsen.
Rör om med olja, mynta , salt, peppar, vitlök och smaka av med pressad citron till den smak du vill ha.
 
Jag använder min Tabbouleh som tillbehör till kyckling, kött, fisk och vegetariska biffar. 

"Tabbouleh (arabiskaتبولة tabūlah, ibland kallat taboulé på svenska) är en persiljesallad från Libanon[1], gjord på persilja, färska tomaterlökolivoljabulgurvete eller couscousgryn, pressad citron och kryddor. Ibland förekommer även tärnad gurka och mynta i salladen.

Tabbouleh är en standardrätt i libanesisk meze, men är även mycket vanligt förekommande i andra delar av Mellanöstern och Turkiet. Den är även populär i Frankrike (där känd som taboulé), där den på grund av sitt låga pris och sin matighet ofta förekommer som förrätt på de franska universitetsrestaurangerna." Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Tabbouleh"

Som 💜 viktväktare räknar jag så här: Hirs 0 sp. Persilja, lök, citron, mynta , tomater, salt och peppar 0 sp. 2-4 tsk olja 2-4 sp. Jag tar 2 tsk olja vilket blir 2 sp för hela receptet.

(null)
 
(null)

 
 
Mynta är ett måste i salladen för mig. Jag odlar stora mängder ute på altanen som jag sedan torkar och förvarar i glasburkar under vintern.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela