MIDDAGSTIPS! Kycklingfärsröra med fullkornsspagetti

Spagetti och köttfärssås är min favorit, alla dagar i veckan. Men det är också en av de rätter som jag lätt överäter och därför finns den sällan på vår matsedel. Här är en variant som passar många och som utifrån valet av färs och pasta kan blir både vegetarisk, glutenfri, laktosfri och fiberrik. Som ung lärde jag mig att köttfärssås innehåller mjöl och reds av, medan köttfärsröra inte reds och får då en lite mindre såsig konsistens. Här har jag gjort en enkel kycklingfärsröra förstärkt med morötter och receptet räcker till 5-6 portioner. Nöt, fläsk och vegetarisk färs fungerar naturligtvis också, men jag tycker att kycklingfärsen är väl värd att använda, prova om du inte redan gjort det.

Kycklingfärsröra med 100 % fullkornsspagetti

500 g kycklingfärs 
2 tsk olja  
1 stor gul lök  
1 stor eller 2 mindre morötter 
2 -4 msk ketchup osötad, tomatpure 
2 tsk basilika  
2 tsk oregano 
1 pressad vitlöksklyfta 
2 förpackninga med krossade tomater (jag använde den med basilikasmak) 
1 buljongtärning  (jag använder det jag har hemma, grönsak, kyckling eller kött) 
Salt  
Peppar
(Örtsalt)

Hacka lök och riv morötterna grovt. Bryn grönsakerna i 2 tsk olja så löken får färg. Tillsätt kycklingfärsen och bryn på allt ordentligt. Lägg i resten av ingredienserna och låt allt koka i 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar när du är säker på att kycklingfärsen är helt färdig. Jag har lite respekt för kyckling som inte är genomstekt.

Koka spagettin efter instruktionerna på förpackningen. Finns så många olika att välja av om du inte vill äta gluten. Jag tycker om ICA Gott Liv Spagetti 100% fullkorn.

 

VILL DU ÄTA MED ETT VIKTVÄKTARTÄNK:
Det här receptet passar alla färgerna i Viktväktarnas nya program, men jag räknar på LILA och BLÅTT. (Kycklingfärs 12 sp, olja 2 sp, allt annat 0 sp) sammanlagt 14 sp delat i antal portioner. 5 portioner ger 3 sp/portion och 6 portioner ger 2 sp/portion. Fullkornspasta 0 sp LILA och ca 75 gram pasta i BLÅ ger 3 sp.
Fungerar också som PALEO med tomatpure, rätt val av buljong och med tex. squaspasta.

Det här gillar jag, gott, enkelt, mat från svenska gårdar, klimatvänligt och pointsmart.

 



1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Ser så jättegott ut - och fiberpasta är ju alltid bättre än det raffinerade vita ju :)
Smakar mer oxå :)
Värmande mat i slaskiga blöta vädret utomhus - behöver vi nu :)
Bästa lilla killen var här en stund igår kväll o pussade på mommo - så go o allra bäst :)
Må bäst nu i slasket / snön - håll dig varm,
:D


Svar: Ja, jag äter inte ofta pasta och min mage gillar det inte, men oj så gott det är någon gång ibland. Finns bra fiberpasta och bönpasta att köpa nu som känns lite nyttigare vanlig vit. Härligt med ditt barnbarn. Är så glad för din skull, man blir glad av att träffa dem. Slaskig dag här också så jag har stannat inne. 💜
Maud Granholm

2 Linda:

skriven

Har svårt för kycklingfärs jag. Men kanske är en vanesak. Linda

Svar: Ja, lite speciell lukt på den men vi tycker om smak och konsistens. Man kanske behöver vänja sig. Maud
Maud Granholm

Kommentera här: