Kycklingsylta - tradition med hälso- och miljötänk

I vår familj är Alla Helgons helg en tid för både ljuständning och smörgåsmat. Vilket innebär en liten försmak av den traditionsenliga julmaten (vi gör lika vid påsk och midsommar). Smörgåsmaten är heminlagd sill, ägg, rökt och gravd lax, skinka och kalvsylta. Under de sista åren har jag provat mig fram med att göra egen sylta av kyckling, vilket har visat sig vara en riktig fullträff. Kycklingen kan kokas i Crockpott eller i gryta på spisen, valet är fritt men möjligen bildas det mer gelatin så buljongen blir fastare om kycklingbenen kokar länge i pottan. Syltan går naturligtvis att kryddsätta med egen personlig och modern prägel, men jag gör en traditionsenlig smaksättning som liknar den vanliga kalvsyltan. Kyckling är alltid gott, men det här känns som ett extra bra alternativ i matplaneringen inför stora helger som jul och påsk, eftersom den fyller flera kriterier och är både PRIS-, KALORI- och KLIMATSMART.

Sylta av kyckling i gryta
l kyckling (l kg eller mer)
2 tärningar hönsbuljong (kycklingfond fungerar säkert också)
6-8 kryddpepparkorn
6-8 vitpepparkorn eller svartpepparkorn eller blandat
2 lagerblad
l gul lök i klyftor
l liten bit purjolök i skivor
2 morötter i bitar
Några kvistar färsk persilja
Gelatinblad, enligt något recept jag hittat med ihopkokad buljong, 4-5 blad till 6 dl vätska. Jag tycker om en hårdare sylta och tar gärna några blad till. Enligt recept på gelatinbladsförpackningen är det 1,5 blad/dl vätska.
Peppar och salt 

(Vatten så att det täcker kycklingen)

Skölj kycklingen och lägg den i en kastrull/gryta (jag tar bort skinnet). Häll över vatten så det täcker, koka upp och skumma. Lägg i kryddor och grönsaker. Sjud kycklingen med lock på i cirka 30-40 minuter.

När kycklingen har kokat klart så ta bort ev. skinn och alla ben, skär allt i bitar (jag hackar med lite av morötterna också). Koka ihop buljongen, smaka av om det behövs mer salt och peppar och mät upp
6-8 dl.

Jag får 600-650 g rent kycklingkött av en hel kyckling. Delar upp det i 1-2 formar, med buljong.  Skriver upp mängden buljong på förpackningen och fryser in för att ha allt grovjobb klart. Tar sedan fram formen och tinar den. Lägger gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter och smälter dem sedan i buljongen och kycklingköttet. Syltan får sedan stelna i en  vattensköljd form till dagen efter. Det går då lättare att stjälpa upp formen om den den sköljs i hett  vatten före.

Vill du äta syltan direkt efter att du kokat kycklingen så tar det en stund innan den stelnat, jag brukar då göra den dagen före servering.

Som viktväktare tänker jag så här (WW Flex): 600 g kycklingkött, tillagat utan skinn är 14 smartpoints. Gelantinblad 0 sp. Kryddor och grönsaker 0 sp. Enklast är då att räkna hur många skivor som det blir och dela det med 14 och utgå därifrån. Kycklingen ger cirka 20-24 tjockare skivor, beroende på vilken form som används, vilket ger 1 sp/för 1 -2 skivor och 2 sp för 3 skivor.

Jag föredrar  att använda en hel kyckling.  Men vill du ha en sylta med 0 sp så går det att använda kycklingfilé. Ta 700g -1 kg tinad fryst kycklingfile. Följ receptet här och koka i cirka 15 minuter. Använd 6 gelantinblad till 6 dl bulong, mer om du vill ha en fastare sylta.

Det är svårt att bedömma hur mycket extra gelatin som behövs i en sylta eller aladåb men ibland lyckas jag till 100% efter min smak,  men gubben han är alltid nöjd, även med en lösare konsistens. Smaken är olika :-).

Jag gör ganska lika i Crockpotten och kokar på låg i 5-6 timmar.

 










1 Maggan:

skriven

Jag älskar kyckling så testar nog den. Tack.

Svar: Gör det du. Hälsa med dig! 🐥
Maud Granholm

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

Ser jättegott ut o verkar vara hållbart med tanke på vår miljö o allt ikring oss :)
Äter ju kyckling emellanåt - och som bjudrätt under varma sommardagar eller på buffeebord - smaskens :)
Återigen TACK för goda o smaskiga tips, som gör gott för både miljön o oss alla :)
Kyckling är möjligheternas ingrediens - funkar till så mycket gott :)
Miljökraamiz så länge i kylan,
:D

Svar: Ja visst är det. vi äter ofta kyckling. Den här syltan har vi haft på våra smörgåsbord i flera år nu och köper väldigt sällan kalvsylta. Hopas att du har möjlighet att snosa på ditt lilla barnbarn ibland. Trevlig helg. Kram Maud
Maud Granholm

Kommentera här: