Skolbespisningsfisk som överraskar

God morgon!
En ny vecka och vi tar oss sakta emot en efterlängtad vår och sommar. De sista veckorna har jag hostat mig fram p.g.a. en konstig förkylning som satt sig på luftrören. Det mesta har gått på halvfart en tid, men nu när solen skiner utanför sovrumsfönstret och frukostkaffet är uppdrucket, skall jag ta nya tag och greppa en vecka med välfylld agenda. Mellan mina anteckningar finns också en del vita tomma rader som uppmanar till att göra något riktigt roligt och jag hoppas på kraft och energi till det. Både promenader, dansyoga och simning har fått stå åt sidan ett tag eftersom de påverkat andningen och gett astmaliknande besvär, men nu är det dags att jag provar mig fram med lite sportaktiviteter igen. 
 
Jag har inte orkat botanisera tillräckligt på årets bokrea, men i dag när jag besöker city och revisionsbyrån (deklarationsdags), skall jag göra en ny djupdykning i det som fortfarande finns kvar. Efter tre dagar på rean hade 8000 böcker hittat nya ägare, men förhoppningvis finns det några fynd kvar till mig. Jag skall lite längra fram skriva om några av de böcker som jag redan har på nattduks bordet, vilket är en hög med råge.
 
Kampen mot mina extrakilon fortsätter, oavsett förkylningar och kroppsvärk. Men eftersom jag behöver den där extra motionen för att göra större framsteg så får jag nöja mig med att hindra en en viktuppgång just nu. Eftersom jag också medvetet försöker att tömma min histaminhink så blir det lite knepigt ibland att få till en bra matsedel (mental, för jag skriver aldrig ner den) som passar både mig och gubben.Veckans "Torsk med dillsås och äggtäcke", ger kanske lite skolbespisningsvarning för under min skoltid var "fisk med äggsås"  ingen favorit, men det här blev en riktigt bra söndagsmiddag med potatis och ärtor till. Här finns lite mer att läsa om mina tankar kring HIT.
 
Torsk med dillsås och äggtäcke 4 portioner
Torsk 400g 
Salt
Peppar                                                                                                   
Ägg 4 st
 
Dillsås                                                                                                          
Lättmjölk 2 dl
Vatten 2 dl
Grönsaksbuljongtärning 1/2
Vetemjöl 5 tsk
Dill hackad 2 msk
Salt
Peppar
 
Potatis cirka 700g
Sockerärtor 1 påse
Gröna ärtor    4 dl
 
Koka ihop såsen så att den får stå och tjockna till lite
Koka äggen och hacka dem.
Koka de gröna ärtorna och sockerärtorna i lättsaltat vatten några minuter enligt förpackningen.
Skär fiskblocket i 4 bitar, salta och peppra.
Fyll en stekpanna eller låg kastrull med lättsaltat vatten och skjud fisken tills den är lagom fast och genomkokt. Använder du termometer så bör en färdig fisk ha 56 grader. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den i en form. Slå över dillsåsen och strö de hackade äggen över.
 
Servera med potatis och ärtor. Behöver resten av familjen mer energi i maten så blir såsen extra god om man rör ner en klick smör. 
 
Receptet ger endast 1 sp/portion och ytterligare 4 för potatisen = 5 sp för hela måltiden. Vill du äta rotsaksmos, blomkålsris eller varför inte butternutsmos till så blir det en hel måltid för 1 sp. Inte illa för en både god, smal och nyttig middag. Det här receptet gå också att göra om till paleokost med grönsaksbuljong, coccosmjölk (mandeldryck) och tapiokamjöl. serveras då med blomkålsris eller sötpotatis och förslagsvis skivade tomater.
 
 
 
1 Linda:

skriven

Vem minns inte skolbespisningens fisk. Torr, smaklös och luktade illa. Det där ser ju mycket godare ut.

Svar: Ja, ett bra alternativ både till vardag och helg. Här blev den söndagsmiddag.
Maud Granholm

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

Fisk är bara såå gott - i alla former :)
Ditt recept ser så gott ut, som det alltid gör :)
Jag har skaffat mig en slow cooker - suverän till grön matlagning, fisk o kyckling :)
Kram på dig för en stundande vår - mer o mer värme - och lättare måltider :)
:D

Svar: Du kommer att bli så nöjd. Dina soppor i pottan blir nog något extra. Lycka till!
Maud Granholm

Kommentera här: