Soppa från Provence

Den här tiden på året står min Crockpot varm varje dag. Den innehåller kyckling, bönor, grytor, ja, till och med gröt ibland. Har jag bråttom så kör jag den på hög, men oftast ligger tillagningstiden på låg och 6 timmar. En fantastisk uppfinning som gör matlagningen till något väldigt enkelt, gott, näringsrikt men ändå energifattigt.

För närmare trettio år sedan såg  jag ett Tv-program med den nu avlidne kändiskocken Tore Wretman. Han gjorde en soppa från Provence som innehöll, rökt fläsk, grönsaker, vitlök och kryddor. Soppan skulle koka i över 2 timmar på spisen och det doftade underbart när locket sedan lyftes av. Jag har inte kvar något recept och hittar inget liknande på internet men jag fortsätter att göra olika varianter av receptet ur minnet. Jag använder aldrig vitkål här men squash är en av de grönsaker som jag minns att Wretman använde.

De här gången använde jag mig av de grönsaker och rotfrukter som fanns hemma, en burk passerade tomater, tomatpuré, buljongtärningar, vitlök och olika torkade örter som basilika, oregano, timjan och rosmarin. Istället för fläsk använde jag bacon, tex. kycklingbacon är både magert och gott. 

Jag bryner bacon, grönsaker och lök i 1 tsk olja och blandar ner allt i crockpotten (naturligtvis går det bra i en kastrull också). Slår på en liter vatten och ställer in på 6 timmar låg. Rör om och smaka av under tiden. I kastrull så får allt sakta sjuda i 2 timmar under uppsikt. För den som vill göra det enklare så går det att blanda allt direkt i crockpotten, men jag har svårt för den kokta löksmaken.

Kronfågels kycklingbacon är 3 sp för en förpackning. 1 tsk olja är 1sp. En hel sats soppa blir då 4 sp och räcker till 4-6 portioner. (Viktväktarnas program 2019)

Ett liknande recept av Jamie Oliver som går att ändra om och göras både viktväktar- och paleovänligt finns på  saltpeppar.se  Det här är mer en italiensk variant.

Jamie Olivers Minestronesoppa (orginalrecept från saltpepar.se)

1 msk olivolja
2-3 skivor bacon, klippt i mindre bitar

1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
1 rödlök, skalad och hackad
2 morötter, skalade och hackade
2 selleristjälkar, skurna i 1/2 cm tjocka bitar
1 liten squash i bitar
1 liten purjolök, tvättad och skruven i 1/2 tjocka bitar
0,5 tsk torkad oregano
1 lagerblad

2 burkar hackade plommontomater (vi köpte hela burktomater och hackade)
1 stor potatis, tvättad och skuren i tärningar
en burk kikärtor, avrunna och sköljda
en liter grönsaksbuljong (1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar)

en stor handfull grönkål, stjälkarna borttagna och bladen grovhackad
1,5 dl blandad liten pasta

nymalen svartpeppar

till servering:
parmesanost, riven

Värm en stor gryta på mediumvärme och häll i lite olivolja. Lägg i bacon och stek lätt tills den börjar bli brun.

Lägg i vitlök, rödlök, morötter, selleri, squash, purjolok, oregano och lagerbladet och koka försiktigt i 15 minuter. Rör om då och då.

Lägg i tomater, potatis, kikärtor och grönsaksbuljongen. Lägg på lock och koka försiktigt i ca 20 minuter.

Lägg i grönkål och pasta och koka vidare i ca 10 minuter tills pastan är klar. Om soppan är för tjock kan man späda den med mer vatten. Avsluta med lite nymalen svartpeppar

 
(null)
 
(null)
  
1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Ska nog skaffa mig en Crockpot jag oxå :)
Verkar så suveränt ju :)
Effektivt att förbereda, så att maten är klar vid önskad tidpunkt o Nyttigare ska det ju oxå vara, sägs det :)
Och - soppa är bara sååå gott - älskar mustiga soppor, med energigivande ingredienser i :)
Tack för goa tips min vän i Sundsvall,
:D

Svar: Ja, det gör du rätt i, soppa är verkligen bra mat. Men kalla pris och potta så att du får en som passar dig. Trevlig lördagskväll. Maud 😘
Maud Granholm

2 Börje:

skriven

Jag kan intyga att den smakade gott. 🥦🥕🍆🌶🍠

Svar: 😘
Maud Granholm

Kommentera här: