Havregrynsgröt i crockpot- flipp eller flopp?
Söndagmorgon, ny dag och nya utmaningar. Ljuset genom mitt sovrumsfönster ökar sakta för varje dag och hoppet om en ny vår är inte långt borta. Termometern visar på 2 plusgrader och jag har precis som alla andra dagar druckit mitt morgonkaffe i sängen, i gott sällskap med vår lokala dagstidning. Jag börjar sakta förlika mig med att den är digital form, inte det optimala, men betydligt billigare än den traditionella papperstidningen.
Jag är ingen frukostmänniska och kaffe med smörgås har varit min standardfrukost en stor del av mitt liv. Som viktväktare lägger jag till ett ägg ibland för att kunna känna mig så där lite extra präktig i mina frukostvanor. Gröten som är ovärderlig för många, passar mig bra som lunch någon dag i veckan. Men...., det finns ett men, ingen microgröt, ingen gröt med mjölk i och inget söt sylt som tillbehör.
En omdiskuterad fråga på Facebook är crockpot och havregrynsgröt, idioti tycker en del eftersom havregrynsgröten är en snabbfix för många som äter grötfrukost. Jag tycker inte om vanlig havregrynsgröt och gör i mitt tycke den allra godaste gröten under några timmar på förmiddagen i en crockpot.
Så här ser mitt recept ut för 4 portioner.
3 dl havregryn
3 msk grovt rågmjöl (grahamsmjöl fungerar också, men råg ger mer tuggmotstånd)
1 grovt rivet äpple
1 tsk salt
1 tsk vanillinsocker (kan uteslutas av den som inte vill använda socker)
1 kanelstång
1 liter vatten
(russin )
Blanda allt i Crockpotten och ställ in den på HIGH och 2 timmar. Jag rör om några gånger under tiden. Den står sedan på varmhållning och är redo precis när det är lunchtid för mig. Går bra att värmas upp dagen efter och fungerar bra i lunchlåda som värms i micron.
Prova, lite knäppt kan tyckas, men riktigt gott.
Viktväktarna: Receptet ger 4 sp för en portion 💚💙 1 sp för 1 portion 💜 (utan russin)
Går bra att göra på glutenfria havregryn och med någon sorts frön för lite tuggmotstånd.

