Söndagmorgon, ny dag och nya utmaningar. Ljuset genom mitt sovrumsfönster ökar sakta för varje dag och hoppet om en ny vår är inte långt borta. Termometern visar på 2 plusgrader och jag har precis som alla andra dagar druckit mitt morgonkaffe i sängen, i gott sällskap med vår lokala dagstidning. Jag börjar sakta förlika mig med att den är digital form, inte det optimala, men betydligt billigare än den traditionella papperstidningen.

Jag är ingen frukostmänniska och kaffe med smörgås har varit min standardfrukost en stor del av mitt liv. Som viktväktare lägger jag till ett ägg ibland för att kunna känna mig så där lite extra präktig i mina frukostvanor. Gröten som är ovärderlig för många, passar mig bra som lunch någon dag i veckan. Men...., det finns ett men, ingen microgröt, ingen gröt med mjölk i och inget söt sylt som tillbehör.

En omdiskuterad fråga på Facebook är crockpot och havregrynsgröt, idioti tycker en del eftersom havregrynsgröten är en snabbfix för många som äter grötfrukost. Jag tycker inte om vanlig havregrynsgröt och gör i mitt tycke den allra godaste gröten under några timmar på förmiddagen i en crockpot.

Så här ser mitt recept ut för 4 portioner.

3 dl havregryn
3 msk grovt rågmjöl
1 grovt rivet äpple
1 tsk salt
1 tsk vanillinsocker 
1 kanelstång
1 liter vatten
(russin )

Blanda allt i Crockpotten och ställ in den på HIGH och 2 timmar. Jag rör om några gånger under tiden. Den står sedan på varmhållning och är redo precis när det är lunchtid för mig. Går bra att värmas upp dagen efter och fungerar bra i lunchlåda som värms i micron.

 

Prova, lite knäppt kan tyckas, men riktigt gott.
Receptet ger 4 sp för en portion (utan russin).

 
PS
I dag har jag gjort den här gröten än en gång till lunch. Ett förtydligande kan vara att kryddningen kan ökas till 2 kanelstänger, 2 tsk vanillinsocker, lite linfrö och kanske också 2 äpplen för den som vill ha mer smak och mer tuggmotstånd.                   DS
crockpot, hälsa, viktväktarna,

1 kommentarer

Delfinolinen i Viken

19 Feb 2019 11:07

Det här får mig att minnas när jag jobbade med Antroposoferna i Ytterjärna :)
Dessa fantastiska frukostar - gröt i alla former - som fick puttra o gosa till sig länge länge :)
Och - hur gott detta gjorde oss alla där på boendet för förståndshandikappade, som vi hjälpte med hela vårt hjärta o minimalt med nerdövande kemikaliska mediciner - bara enstaka fick nerlugnande mediciner - alla fick kärlek o närhet istället :) Nu ska jag återuppleva detta, genom att lägga in mig på underbara Vidarkliniken - så snart det passar o fungerar - Jag riktigt längtar efter riktigt kärleksfull vård i helhetens tecken :) Jahaja - en kommentar alltfrån underbar gröt till Antroposofisk kärlek o helhet, som nog startar med underbar healande kost - gröt kanske - som naturligtvis kan gosa sig färdig i en crockpot :)
Hälsokraaamis nu när snön börjar tina upp här i Viken iaf o krafterna återvänder :)
:D


Svar: Jag har inte så mycket kunskap om Antroposoferna men läste en del under min utbildningstid. Men förstår att alla får kärleksfull vård. Hoppas att även du får den vården snart och lite god gröt naturligtvis. Massor med sol till dig.☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej