basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Saffransrutor med havregryn och keso

Publicerad 2019-12-20 10:20:00 i Hälsa, Viktväktarna, Återvinning,

Som nyårslöfte lovade jag mig själv att fika mer. Jag skrev om det i det HÄR inlägget och har faktiskt hållit det också. Löftet kräver att det finns något passande till kaffet varje dag och det kräver en del planering. Jag testar hela tiden nya alternativ och provar mig fram med nya varianter på bra och gott fikabröd.
 
Jag länkade tidigare till Lindas Bakskola som har ett bra recept på matbröd för diabetiker som också går att göra glutenfritt. Med lite saffran, tyngre protein vaniljdröm och/eller något annat som ger sötma, blir receptet till ett fikabröd med lite tuggmotstånd. "Grovdoppa" sa man när jag var barn och det är väl precis vad det här blir, inget "findoppa" uta mättande vardagsfisk med tuggmotstånd.
Orginalreceptet på limpan hittar du HÄR
 
Mitt recept på Saffransrutor med havregryn och keso
 4 ägg 
7 dl havregryn mixade.   
4 dl keso supermini mixat 
2 tsk bakpulver
1 paket saffran
1 dl kasein vaniljdröm
1 -2 msk Ica sötströ 
Väl den sötning som passar dig, som strösocker, vannilinsocker eller stevia. Hackade dadlar och russin ger också sötma till bröder.
(lite rivet apelsinskal ökar på julsmaken)
Strö på 1 msk cocos eller hackade nötter och mandlar.
 
Rutorna blir glutenfria med glutenfria havregryn.
 
Vispa äggen till ett tjockt skum. Tillsätt den mixade keson, mortlad saffran och havregrynsmixen blandad med de torra ingredienserna. Rör om allt väl, häll i en mindre fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och strö på cocos. Jag gräddar i en glasform från Ikea som är mindre än mina bakplåtar. Grädda i 200 grader i cirka 25 - 30 minuter till kakan känns torr och har fått en fin färg. Min form ger 20 saffransrutor
 
Det här är min variant och går säkert att justeras och ändras för den som vill det.
 
 
 
 
 
 
Lite stillsam lyx. På veckans minikryssning fick vi den här varianten av glöggfika. Lätt att göra hemma och ger stenkoll på portionsstorlek för varje person.
 
 
Julens återbruk blev en ny badrumsmatta. Känner mig så stolt över färgsättningen eftersom den kräver ett stort antal påslakan i färger som inte alltid är det enklaste att hitta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela