Apelsinmarinerad kycklingfilé med palsternacksmos - Viktväktarmat för alla
I dag vill jag bjuda dig på en höstmiddag som heter duga. Enkelt, sp snålt och väldigt gott.

Apelsinmarinerad kycklingfilé med palsternacksmos
4 personer

4 färska eller tinade kycklingfiléer  

Marinad
Saften av en pressad apelsin
1 msk honung  4 sp
2 msk soya
2 tsk malen ingefära eller lite mer av riven färsk (jag tycker att det blir godast med att blanda båda)
1 klyfta vitlök
1 tsk salt (eller efter egen smak)

1 tsk olja till formen 1 sp

Marinera kycklingen i några timmar och stek den sedan med marinaden i en ugnsfast form, 200-225 grader i cirka 20 minuter. Använd en mindre form och låt fileerna ligga lite trångt så att marinaden täcker. Skär sedan ett snitt i filén för att se om den är genomstekt.

Jag  låter ofta  några mindre tomater följa med i ugnsformen tillsammans med kycklingen. Skär ett kors i dem, saltar lite och låter dem ta smak av marinaden i ugnen.

Palsternaksmos
Cirka 800 g palsternacka (det är 8-9 större palsternackor)
1 tsk Salt
4-6 msk mjukost 4-5% fett  2 sp
(salt, örtsalt, ev. lite buljongpulver)

Skala och skär palsternackorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av kokvattnet och mosa dem tillsammans med mjukosten. Jag mosar först med en potatisstöt och vispa sedan ner mjukosten med elvisp. Smaka av med salt/örtsalt.

Servera med kokta ärtor, haricorts verts eller bara de varma tomaterna.

Smaklig måltid. Jag hoppas att du tycker att det smakar lika gott som jag gör.

För dig som är viktväktare så är det 2 sp i en portion. Bättre kan det nästan inte bli. :-)
 
 
Ser lite kladdigt ut med all sky, men den är så god som sås.
Går naturligtvis att reda lite om man vill det.
 
Linda

Det måste jag prova 😊

Svar: Gör det du. Jag använder den marinaden till både fläskkött och kyckling.
Maud Granholm

Karin

Vilken bra idé att blanda mjukost i moset. Det kommer jag också att testa. Apelsin och kyckling är gott tillsammans. Tid för en fika någon dag?

Svar: Hör av mig under hösten😊
Maud Granholm

Delfinolinen i Viken

Ser ut att vara så jättegott :)
Vilket spännande mos, måste testa :)
För ibland äter jag kyckling oxå, men mest blir det vegetariskt eller fisk, som ju är så gott :)
Ska faktiskt börja att grodda nu igen, på tiden efter lång paus :)
En stärkande måbästkraamiz,
:D

Svar: Vi äter ofta mos på olika rotfrukter. Har sällan potatis i. Men att använda mjukost har jag börjat med nu på senare tid. Blir även en del vegetariskt hos oss också. Kantarellpytt tex. Ha det så gott i Viken.
Maud Granholm

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress