"Följ inte den stig som leder någonstans
   Gör istället en ny stig och lämna ett spår efter dig"    
                       
George Bernard Shaw

Ett boktips!

Hur tar man sig över mållinjen och vidare, speciellt om det är problem att ta sig fram till det hägrande målet? Hur vågar man misslyckas och göra fel? Hur får man ordning på sin ekonomi och hur skapa man ny karriär?

För att övervinna hinder så behövs det ibland mer än att bara bestämma sig.

I boken Över mållinjen berättar 20 kvinnor hur.

På avstånd i den digitala världen, följde jag tidigt boken Över mållinjen– 20 kvinnor berättar hur och jag var också med på det virtuella lanseringspartyt på Facebook i januari. Nu har jag äntligen fått möjlighet att läsa antologin och den ger en bekräftelse på att alla kan så mycket om viljan och motivationen är den rätta. Men det känns också viktigt att inse att det kan finnas begränsningar på många olika plan, jag tänker då i första hand på fysiska och psykiska. Det finns saker som det inte går att bortse från, yttre och inre faktorer som styr, hur stark viljan och tankens kraft än må vara.

Att arbeta mot ett specifikt mål behöver inte alltid vara så svårt, ibland gäller det bara att låta det vara med på livsresan. Men oftast kräver det energi, planering och franför allt tid. I boken finns många förslag på olika sätt att arbeta med som SMARTA mål, SWOT-analyser, DISC profilering och hur vi skapar en "moodboard" där man sätter upp ett långsiktigt mål som fokuserar på ett känslotillstånd och alla ger en synlig struktur i målsökandet. Jag har arbetat med flera av de här arbetssätten under mitt yrkesliv och både jag och mina adapter har haft god användning av dem. Personligen har jag en mycket stor tro på tankens kraft och ofta räcker det bara med tanken för att föra processen vidare. Jag har satt många mål i mitt liv och många har jag också nått upp till. Ibland har jag siktat på månen, men hamnat i grantopparna, men ändå känt en viss tillfredställelse för att jag försökt och då har hälften varit vunnet. Ett sent mål i livet var att ta en högskoleexamen innan jag fyllde 50 år, jag klarade det och något år efter 50 så tog jag även ut min filosofie magisterexamen. Efter mina barns födelse så är den målgången mitt livs bästa målplanering och något som haft stor betydelse i den senare delen av mitt liv.

 Jag har under åren haft en del samarbete med Elisabeth Jönsson som är en av bokens skribenter. Hennes kapitel i boken bär rubriken Lev dina mål. Hon driver sidan punctumsaliens.se där jag har varit gästskribent ett flertal gånger. Hon har även skrivit några egna böcker bl.a. "Mer Människa-tankar om livet och den tid vi lever i", som jag med hennes samtycke använt som arbetsmaterial i mitt tidigare arbete.

  
Här är en länk till Elisabeth Jönssons hemsida punctumsaliens.se

Här är min reflektion på hennes bok "Mer Människa-tankar om livet och den tid vi lever i": Mitt inlägg har rubriken "En medmänskligare och vackrare värld".

De 20 kvinnorna som redan uppnått sina mål är Achillea Dahl, Agneta Orlå, Annika McClintock, Carina Hammarsten, Carolina Vahlstedt, Charlotte Ahlberg, Eleonore Hammare, Elisabeth Jönsson, Fanny Lundgren, Lisa Valtersson, Malin Inger, Malin Lundskog, Marie-Louise Kanon, Monica Ivesköld, Nina Jansdotter, Petronella Simonsbacka, Sabina Renck, Sarah Larsson, Susanne Hydén och Ylva Wegler. Varje skribent ger tankeväckande och inspirerande tips, som att skriva mentalt kontrakt med sig själv, drömma sanndrömmar och att inte låta ett nej sätta stopp på resan mot målet.

Boken är utgiven på Arion förlag, som startade 2012 och ger ut böcker inom personlig utveckling. Den finns nu också att låna på vårt bibliotek på Kulturmagasinet.

 
#livet,

1 kommentarer

Delfinolinen i Viken

16 Apr 2019 20:33

Du skriver så varmt om dina böcker - som ju är din stora passion i livet (förutom dina barnbarn förstås) :D
Och att finnas för kvinnor i olika skeden i livet - är oxå en av dina passioner, som du brinner för, tror jag :)
Önskar dig en skön o återhämtande påsk, som du ju firar med dina närma o kära :)
Vårig kraaam full av sol o värme från mig,
:D

Svar: Trevlig påsk från Sundsvall. 🐥🐥🐥🐥
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej