Viktväktarna startade sin verksamhet 1972 och jag var bara 18-19 år när jag första gången kom i kontakt med dem. Det är nu över 45 år sedan och tänk så mycket som hänt och förändrats under åren. Så många skämt som dragits och så många av oss som försökt glida in tyst och obemärkt till deras informationsträffar och vägtillfällen. Jag har varit medlem många gånger, naturligtvis med varierande resultat, men alltid försvarat viktväktarna vid kritik och spydiga kommentarer. Ibland har det varit trögt och jobbigt, andra gånger har allt fungerat så bra att omgivningen påpekat min viktnedgång som något negativt. Det här med vikt är svårt, allra helt för mig som har anlag för övervikt och som älskar mat. Oberoende av om jag varit medlem eller inte så har mitt liv alltid varit en viktresa. Jag har under åren utbildat mig inom kost, hälsa och beteendevetenskap och även arbetat med att hjälpa barn, ungdomar och unga vuxna som behövt stöd i olika nutritionsfrågor. Viktväktrtänket har alltid funnit med, även om jag inte alltid själv orkat vara helt disciplinerad och haft stenhård kontroll. Jag har också provat andra sätt att äta som LCHF, ISO, Paleo m.fl. men alltid återvänt till viktväktarnas filosofi. Det har inte alltid varit lätt, men utan mina kostkunskaper, beteendemodellen och principfasthet, vet jag säkert, att jag i dag, precis som Nalle Puh suttit fast i någon dörröppning och inte tagit mig loss.
 
Under åren har programmet ändrats många gånger. Från att lever varit ett måste, en maxgräns på ägg och poängräkning på mina favoriter inom frukt och grönsaksgruppen ger nu dagens flexprogram en enormt stor frihet.
I mitt tycke har viktväktarlivet aldrig varit så lätt som nu. Många kända personligheter och ständiga guldmedlemmmar har gett programmet en ny positiv stämpel och många med mig kämpar tappert vidare som återkommande medlemmar när vi har behov av att strukturera upp vår vardags- och helgmat. Jag har aldrig haft något problem med godis och aldrig varit sockerberoende men är man som jag, en person som bara behöver titta på maten för att öka i vikt, behövs ibland både tips och stöd. 
 
Under min sjukskrivning orkade jag inte riktig med att fokusera på kost och motion och resultatet visade sig snabbt på vågen. Än en gång fick Viktväktarna bli min livlina och nu ett år senare har jag tappat över 7 kg och har bara de sista hektona kvar till mitt mål på 8,3 kg, där jag inte är smal men väldigt nöjd. En gång viktväktare, alltid viktväktare.
 
 
Ett exempel på Viktväktarlyx är den här tallriken som var fredagens mysmiddag. Naturell hummer, räkor, tonfisksallad, kallrökt lax och en sås på Larsas grekiska yoghurt. Det blev en riktig skåprensning för det mesta på tallriken är köpt till bra pris och sedan blivit kvar i frysen. 
 
En halv rensad hummer 0 sp. Kan bytas ut mot 2 ägghalvor som också ger 0 sp.
2-3 hg räkor 0 sp
Tonfisksallad  på 1/2 liten burk tonfisk i vatten, 1 dl frysta salladsgrönsaker, isbergssallad, 1/2 tsk rapsolja, lite balsamicovinäger, dill, salt och peppar 1 sp
2 skivor kallrökt lax 2 sp
Larsas 0 %- iga yoghurt med örtsalt, vitlök, pressad citronsaft, rivet citronskal (saffran är också gott att smaksätta med) 0 sp
 
Summan blir 3 sp och sedan fanns utrymme för bröd, kex eller nachochips efter eget val.
Vi åt nachochips till. Jag för 3 sp och gubben för mycket mer.
#hälsa, #viktväktarna,

3 kommentarer

Delfinolinen i Viken

25 Sep 2018 11:14

Du har så rätt så, trots att jag inte hängt på Viktväktarna el varit medlem där. Du verkar jättenöjd och trygg med dessa verktyg, så jag vill egentligen inte berätta vad JAG är nöjd med o som är så väldigt uppbyggande för hjärnan osv.
Viktväktarna erbjuder ju kalorisnål mat och kolhydrater osv - men som nu visar sig vara inte helt suveränt för viktnedgång o absolut inte för hjärnan.
JAG har ju nu blivit imponerad av vad som händer när vi får i oss ganska så mycket av nyttiga fettsyror i fettrik mat, för hjärnan behöver verkligen detta nyttiga fett o fettsyror - annars krymper den. David Perlmutter (som jag ju har nämnt tidigare) är neurolog o forskare - jobbar helt åt annat håll än andra näringsforskare - med jättegoda resultat att hindra hjärnsjukdomarnas framfart o även att förhindra övervikt :)
Jag äter ca 90 % nu enligt hans regler - och mår jättebra - klarare i hjärnan o minskar i vikt - mindre värk, stelhet o trötthet osv :)
Vi kan faktiskt leva med 0 i kolhydratintag - visst är det fantastiskt - för dessa kolhydrater bildar plack på hjärnan o försvagar den :(
Så för mig är det nyttigt fett o fibrer från frukt o grönt som gäller - helt suveränt :)
Du som är så duktig o kunnig på att söka information - ta och sök på David Perlmutter, för han är bara så kunnig. Hela tiden får jag aha-upplevelser - säger jasså det är därför som" :)
Var inte för restrektiv med nyttigt fett o fibrer från frukt o grön min vän - Du behöver detta :)
Stora hälsokramen från mig i kyliga men soliga Viken, där jag tränat med min Silent Chi o mina spikmattor :)
:D

Svar: Tack för dina tips. Det som är så bra med Viktväktarna är att man själv väljer sitt förhållningssätt till mat. Som du vet så är jag känslig för både tillsatser och vissa kolhydrater. Därför väljer jag mina livsmedel mycket utifrån det. Äter väldigt lite bröd och pasta och aldrig kaffebröd och godis. Men de livsmedel jag väljer som olja, kyckling, grönsaker, frukt och baljväxter, fisk och skaldjur passar mycket bra in ii mitt ”Viktväktartänk” Jag har provat många olika sätt att äta under åren men det fria med att kunna ”äta vad man vill men inte alltid”, har gett den bästa viktnedgången och den ”bästa magen för mig”. Men jag är så glad över att du hittat det som passar för att ge dig ett bra liv. Tack för att du läser och delar med dig av dina synpunkter, det är alltid lärorikt. 😊 Maud
Maud Granholm

Delfinolinen i Viken

25 Sep 2018 12:43

Bara så bra min vän. Jag var något orolig över att du skulle ta illa upp över min entusiasm o iver :)
Du ÄR ju så insatt i kosten o kämpar på med din värk o trötthet . . . Men glöm inte att dutta över omega 3 över maten hela tiden - gör underverk för vikten och framförallt hjärnans förmåga att hålla alla organen - alltså hela dig friskare o piggare länge länge i livet :)
Kramis o tack för dig o din fina blogg
:D

Svar: 😊
Maud Granholm

Maggan

27 Sep 2018 09:23

Det här med vikt är inte så lätt alla gånger. Vi är många som kämpar på. Långpromenader är mitt bästa recept men kan kännas tungt ibland. Allrahelst nu mot vintern. Blåser det hos dig också?

Svar: Ja, den förbaskade blåsten är en dilemma. Känns i hela kroppen.
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej