Sommarmat

Efter en veckas utforskande av den franska matkulturen så är det dags att njuta av den svenska sommaren och enkel men god mat utifrån mitt mattänk. Ett bra tillbehör till sommarens grillmat är den här gratängen som passar de flesta. Jag fick den första gången hos EmmaSelina och receptet kommer från livsstilsmagasinet ”Du i focus.
http://duifokus.se/mat-dryck/zucchinigratang/
 
”Till 4 portioner behöver du
  • 600 gr zucchini
  • flytande margarin (till formen)
  • 1 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 dl riven ost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader

Skölj zucchinin och riv den grovt. Strö på saltet och låt stå i ca 15 minuter. Krama ur vätskan som bildats och lägg det rivna i en skål. Rör ner ägg, majsstärkelse, hälften av osten, pressad vitlök och kryddor.

Smörj en ungsäker form med margarinet. Häll smeten i formen. Strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 25-30 minuter.

Servera till grillat eller som den är med sallad.

Smaklig måltid!

För er Viktväktare: 3 SP/1 SP Flex per portion om man använder max 17%-ig riven ost och 1 tsk flytande margarin.”

Receptet är citerat direkt från livsstilsmagasinet  ”http://duifokus.se/

Mitt tips är att göra den dagen före och sedan värma den. Jag tycker att den är fastare och godare då. Lite extra örtkryddning passar också bra.

 Med cassavamjöl, olivolja och utan ost fungerar receptet också för den som äter palekost.
1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Mmm, en jättegod o fräsch sommarrätt - måste jag bara prova att göra :)
Jag älskar zuccini ju :)
Mina matpajer - både kalla o varma brukar gå hem hos mina vänner :) Då ber dom mig att fixa dom :)
Lökpaj o ostpaj - går att göra av allt :)
Önskar dig en skön o fin morsdag tillsammans med dina kära goa :)
Kram från mig med kraft o kärlek,
:D

Svar: Ja, prova den du. Pajer är också gott. Morsdag är ingen stor grej i vår familj. Vi träffas ju så ofta ändå. Men jag har fått en fin blomma av EmmaSelina.
Maud Granholm

Kommentera här: