Julbak med saffran och bönor
Intresset för bönbröd ökar hela tiden och säljs nu också på sociala medier direkt till kunden och på en del av årets julmarknader. Många som vill undvika gluten och socker har upptäckt att bönbrödet är både gott och nyttigt. Så här i juletider, gör jag som så många andra och provar mig fram med att göra julbröd av det användbara grundreceptet. Här är resultatet av årets första saffransbak.
Lussekatter
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
1/2-1 paket saffran, 0,5 g
2 -3 msk socker eller lättströ. 2 tsk vanillinsocker blir också gott i. (Det här brödet blir inte så sött, vill du ha ett sötare bröd ta då mer socker.)
Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare (det gör jag). Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Baka sedan ut till 8-10 lussekatter. Pensla med ett uppvispat ägg och stick ner några russin. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.
Hjärtformade frukostscones med saffran, torkade aprikoser, russin och tranbär.
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
1/2-1 paket saffran, 0,5 g
1-2 msk socker eller lättströ. 2 tsk vanillinsocker blir gott här också. (Det här brödet får en sötma av den torkade frukten, men vill du ha ett sötare bröd så ta då mer socker.)
1 msk sesamfrön
Hacka 1 msk russin, 2-5 aprikoser och 1 msk tranbär till mindre bitar (3 msk russin går också bra).
Mixa allt med stavmixer eller kör i en matberedare. Blanda sist i den torkade frukten. Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Platta ut en stor kaka och ta ut lagom stora hjärtformar, 8-10 st. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.
Om degen är kladdig så använder jag lite kassavamjöl eller maizenamjöl för att förhindra att degen fastnar på bänken, då är de fortfarande glutenfria.
Tidigare inlägg om bönbröd finns HÄR
Vad är din erfarenhet av bönbröd och en hälsosammare livsstil?

Så gott det ser ut. Blir det någon fikaträff framöver?