Julbak med saffran och bönor

Intresset för bönbröd ökar hela tiden och säljs nu också på sociala medier direkt till kunden och på en del av årets julmarknader. Många som vill undvika gluten och socker har upptäckt att bönbrödet är både gott och nyttigt. Så här i juletider, gör jag som så många andra och provar mig fram med att göra julbröd av det användbara grundreceptet. Här är resultatet av årets första saffransbak.  

Lussekatter
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
1/2-1 paket saffran, 0,5 g
2 -3 msk socker eller lättströ.  2 tsk vanillinsocker blir också gott i.  (Det här brödet blir inte så sött,  vill du ha ett sötare bröd ta då mer socker.)

Mixa med stavmixer eller kör i en matberedare (det gör jag). Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Baka sedan ut till 8-10 lussekatter. Pensla med ett uppvispat ägg och stick ner några russin. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.

Hjärtformade frukostscones med saffran, torkade aprikoser, russin och tranbär.
1 paket stora vita bönor ca 280 g
2 tsk bakpulver
2 msk äppelcidervinäger
2,5 msk fiberhusk
3 ägg
1/2-1 paket saffran, 0,5 g
1-2 msk socker eller lättströ.  2 tsk vanillinsocker blir gott här också.  (Det här brödet får en sötma av den torkade frukten,  men vill du ha ett sötare bröd så ta då mer socker.)
1 msk sesamfrön
Hacka 1 msk russin, 2-5 aprikoser och 1 msk tranbär till mindre bitar (3 msk russin går också bra).

Mixa allt med stavmixer eller kör i en matberedare. Blanda sist i den  torkade frukten. Vänta en stund så att brödet får svälla lite. Platta ut en stor kaka  och ta ut lagom stora hjärtformar,  8-10 st. Pensla med ett uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Grädda i över/undervärme i 225 ° ca 15 minuter, beroende på ugn och hur stora du gör bröden.

Om degen är kladdig så använder jag lite kassavamjöl för att förhindra att degen fastnar på bänken, då är de fortfarande glutenfria.

Som viktväktare innehåller grundreptet för matbrödet och fikabrödet utan vanligt socker 1 sp om du väljer att inte räkna på bönorna och du kan sedan själv lägga till om du använder något som innehåller många sp. Eftersom det delas på 6-12 bitar så blir det oftast inte mycket per bit. Jag har valt att inte räkna på bönorna, men vet inte om det är helt ok enligt Vv.

1 msk russin = 2 sp
5 aprikoser = 5 sp
1 msk tranbär = 2 sp
1 msk sesamfrö = 1 sp

Tidigare inlägg om bönbröd finns HÄR

Vad är din erfarenhet av bönbröd och en hälsosammare livsstil?

(null)






1 Maggan:

skriven

Så gott det ser ut. Blir det någon fikaträff framöver?

Svar: Hör av mig!😊
Maud Granholm

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

Spännande - med julbak av bönor :)
Nyttigare njutning när socker o mjöl minskas - är ju jättebra - och även gott förstås :)
Ser så inbjudande o fint ut - bara hugg in :)
Må bäst nu i "väntans tider" - ta det lilla lugna, så hinner du mer än väl ändå :)
Kraam från mig i min gråa regniga Vik, men med värme i hjärtat o i form av värmeljus o adventsstjärnor osv,
;D

Svar: Det är spännande att utforska nya områden när det gäller mat och bak. Tack för dina positiva kommentarer. Kram Maud
Maud Granholm

3 Delfinolinen i Viken:

skriven

Tack själv att jag är inbjuden på din blogg :)
Änglakraft o frid nu då, som sagt - ingen stress om du kan undvika det :)
:D

Svar: 😊
Maud Granholm

4 Börje:

skriven

Nja, dina saffransskorpor är godare 😊

Svar: 😊
Maud Granholm

Kommentera här: