Höstmat - Fläsklägg med rotfrukter 🍁🍂🍁

Fläsklägg 4-5 portioner

  • 0,8 kg rimmat fläsklägg utan ben (med ben krävs 2,5 kg och en koktid på över 2 timmar)
  • gul lök
  • morot
  • lagerblad
  • 5-6 kryddpepparkorn
Skölj av köttet och lägg det i en stor gryta. Fyll på med vatten så det täcker köttet. Lägg i morot, lök, lagerblad och kryddorna. Sjud köttet på svag värme i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det faller isär eller släpper från benet. Skär köttet i lagom stora grytbitar. Jag kyler sedan buljongen så att jag kan ta bort det fett som lägger sig på ytan för att sedan kunna använda buljongen för att koka rotfrukerna i.
 
Valfria rotsaker som:
  • Morot 
  • Kålrot
  • Rotselleri
  • Palsternacka
  • Lök (Purjo, broccoli, potatis är valfritt)
Bryn lök och rotfrukter i lite olja. Täck rotfrukterna med buljong och koka dem mjuka. Kålroten brukar behöva mest koktid (mer än fem minuter) och broccoli minst (mindre än 5 minuter). Lägg ner det förkokta köttet och smaka av. Kanske behövs lite av en buljongtärning eller buljongpulver. 

Som viktväktare ger 100 g fläsklägg 3 sp. Jag använder 1 tsk till att bryna rotfrukterna, vilket jag inte räknar när de delas på fyra portioner. Vill du lägga ner potatis i grytan så ger ca 100 g 2 sp. En portion med 200 g kött (5 sp), rotsaker (utan potatis) och 1 msk orginalsenap (1 sp) ger sammanlagt 6 sp. Höstmat på hög nivå :-)
 
 
Jag tar gärna med mig höstkänsla in i köket och bjuder gubben på fläsklägg och rotfrukter.
Om den görs på spisen, i ugnen eller i en "slökokare", spelar säkert ingen roll.
Det blir ändå ett färgspel för ögat som smakar höst.
 
Här är ett paleorecept på ungsstekt fläsklägg från birgittahoglund.wordpress.
 
 

Kommentera här: