Äppelkaka med kvarg - ett lättare alternativ - uppdatering 2025
4 ägg
2 dl vaniljkvarg 0,2 % fett (alternativt 2 dl naturell kvarg) 0,2 % fett) Finns laktosfri.
Till formen: 1 tsk smör eller flytande smör/rapaolja) och 1- 2 msk ströbröd eller kokosflingor
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form.
Vispa:
4 ägg
I dl sötströ (socker eller annat alternativ till socker)
Blanda:
2 dl vetemjöl
2 tsk vanillinsocker eller vaniljpulver enligt förpackningen (behövs inte om du använder vaniljkvarg)
4 tsk bakpulver
Rör i:
Mjöl, bakpulver och ev, vannilinsocker/vaniljpulver
Rör i:
2 dl vaniljkvarg 0,2 % fett (alternativt 2 dl naturell kvarg)
Skala 2-3 äpplen och skiva dem
Blanda med 3 tsk kanel och 1 tsk socker eller sötsrö (sockerersättning)
Fyll formen och tryck i äppelskivorna jämt i smeten.
Grädda i ca 30-45 minuter, känn med en sticka när kan kakan är klar. Gräddningstiden beror på ugn och formens storlek.
Strö över florsocker vid servering. Kakan ger 8-12 bitar. 9
Grundiiden har jag tagit från instagramkontot @recept_vv
Receptet kan lätt göras laktosfri.
Det här är ett riktigt bra Viktväktarrecept.
För viktväktare 2025:
1 av 12 bitar är 2 p med 1 tsk strösocker och kanel till de skivade äpplena.
2 av 12 bitar är 3 p "-"
För viktväktare: 💜💙
19 sp för hela kakan med vaniljkvarg och 1 tsk strösocker till kanel och äpplen 8-12 bitar ger 2 sp/ bit
17 sp med naturell kvarg 0,2 % fett och 1 tsk socker. 8 bitar ger 2 sp/bit och 12 bitar ger 1 sp/bit.
Jag låter det gamla inlägget som nu också är uppdaterat ligga kvar om någon sparat länken.

