Äppelkaka med kvarg - ett lättare alternativ - uppdatering 2025

Äpplen hör hösten till och det här receptet från 2020 är välbesökt just nu. Jag upptäckte att det behövdes en uppdatering eftersom det var lite otydligt när jag själv skulle använda det. Det här är ett bra Viktväktarrecept och ett riktigt gott fikabröd eller varför inte som dessert efter en god soppa. Åppelkakan är lätt att göra laktosfri.

Ä P P E L K A KA
 
Ingrefienser:
4 ägg
1 dl sötströ (socker eller annat alternativ till socker)
2 dl vaniljkvarg 0,2 % fett (alternativt 2 dl naturell kvarg) 0,2 % fett) Finns laktosfri.
4 tsk bakpulver
(2 tsk vanillinsocker eller vaniljpulver enligt förpackningen, behövs inte om du använder vaniljkvarg)
ev. lite florsocker på den färdiga kakan. Jag använder Sukrin Melis.

Till formen1 tsk smör eller flytande smör/rapaolja) och 1- 2 msk ströbröd eller kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form.

Vispa:
4 ägg
I dl sötströ (socker eller annat alternativ till socker) 

Blanda
2 dl vetemjöl 
2 tsk vanillinsocker eller vaniljpulver enligt förpackningen (behövs inte om du använder vaniljkvarg)
4 tsk bakpulver 

Rör i:
Mjöl, bakpulver och ev, vannilinsocker/vaniljpulver

Rör i:
2 dl vaniljkvarg 0,2 % fett (alternativt 2 dl naturell kvarg)

Skala 2-3 äpplen och skiva dem
Blanda med 3 tsk kanel och 1 tsk socker eller sötsrö (sockerersättning)

Fyll formen och tryck i äppelskivorna jämt i smeten.

Grädda i ca 30-45 minuter, känn med en sticka när kan kakan är klar. Gräddningstiden beror på ugn och formens storlek.

Strö över florsocker vid servering. Kakan ger 8-12 bitar. 9

Grundiiden har jag tagit från instagramkontot @recept_vv 
Receptet kan lätt göras laktosfri. 

Det här är ett riktigt bra Viktväktarrecept.

För viktväktare 2025:

1 av 12 bitar är 2 p med 1 tsk strösocker och kanel till de skivade äpplena.
2 av 12 bitar är 3 p                                    "-"

För viktväktare: 💜💙

19 sp för hela kakan med vaniljkvarg och 1 tsk strösocker till kanel och äpplen 8-12 bitar ger 2 sp/ bit 
17 sp med naturell kvarg 0,2 % fett och 1 tsk socker. 8 bitar ger 2 sp/bit och 12 bitar ger 1 sp/bit.

 Jag låter det gamla inlägget som nu också är uppdaterat ligga kvar om någon sparat länken.

 
Den här formen behövde lite mer tid i ugnen, 40-45 minuter, men kakan blev riktigt hög och god. Gjord på laktosfri vaniljyoughurt 0,2 % fett, sötströ och med 1 tsk socker kanel på 3 st äpplen. 12 bitar för 2p/bit. Viktväktarna 2025.
 
 
 
Några bitar försvann snabbt här, så det var nära att jag glömde fota 😊 2020