Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf.

Höstens första träff i bokcirkeln! 
Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf. 

Vi är många som under åren läst och berörts av Jan i Skrolyckas kärlek till sin dotter Clara Gulla, flickan som döptes efter självaste solen. Under min studietid fick jag som uppgift att läsa Selma Lagerlöfs bok Herr Arnes penningar, men jag anar att många skolelever läst och diskuterat boken om den älskade dottern och Kejsaren av Portugallien under sin skoltid. Jag läste den senare som ung vuxen och har sett SVTs serie ett flertal gånger.

"Det klappande hjärtat" är namnet på första kapitlet i romanen Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf. En namn som genomsyrar hela boken och visar att kärleken är oövervinnerlig men också hur lätt det är att gå vilse, var för sig på olika sätt.

Romanen utspelar sig under andra delen av 1800-talet och här möter vi Jan och Kattrina som efter flera års äktenskap får uppleva föräldraskapets lycka. Dottern döps till Clara Fina Gulleborg och far och dotter utvecklar en stark och kärleksfull relation. När Klara Gulla är 18 år får föräldrarna ett bud från Jans nye husbonde som kräver 200 riksdaler för att de skall få bo kvar i sitt stuga. Flickan erbjuder sig att åka till Stockholm för att tjäna ihop de pengar föräldrarna är skyldiga. Ett enda brev kommer sedan från huvudstaden och Jan sjunker sakta ner i en depression. För att klara av saknaden efter dottern som han tror blivit kejsarinnan av Portugallien tar han själv rollen som kejsaren. Efter 15 år kommer en åldrad och sliten Klara Gulla hem för att ta med sina föräldrar till ett bättre liv.

Här tar handlingen en helt annan riktning än den förväntade och boken får ett mycket tragiskt avslut.

Det finns naturligtvis flera orsaker till att den här boken blivit en klassiker. Det är en berättelse med djup som lämnar efter sig många tankar och öppna frågor. Kärlek mellan far och dotter, kärlek mellan hustru och man, kärlekens utveckling när outsäglig saknad leder till depression och psykos. Lagerlöf ger här också en bild av den tidens klass och sociala förväntningar och visar att inget av det står i vägen för kärlek och förlåtelse.

Anna Karin Palm skriver i biografin över Lagerlöf (Jag vill sätta världen i rörelse) att Jan i Skrolycka har en verklig förlaga som Lagerlöf minns från sin barndom i Värmland, Hon har här valt att skildra honom inifrån istället för utifrån. En egenskap som författaren behärskar till fullo.

I Kejsaren av Portugallien finns allmänmänskliga ämnen som liv, död, kärlek, relationer, sorg, utanförskap, godhet och ondska. Vi dras in i en föreställningsvärld fylld av människoskildringar, nyanserade av författarens subjektiva värderingar och jag slås av tanken på hur ett klassisk verk kan bli en ögonöppnare och ge förståelse för människor även i nutid.

Berättelsen om en ung person som slits mellan en egen längtan efter frigörelse och sin plikt gentemot föräldrar är lika aktuell i dag som på 1800-talet. Här finns ändå en del i dotterns agerande som jag har svårt att riktigt sätta fingret på, jag hade önskat Jan och Kattrina en värdigare ålderdom och en mindre traumatisk död efter ett slitsamt liv.

Kejsaren av Portugallien är en av Selma Lagerlöfs mest kända romaner och den publicerades första gången 1914. Den har sedan blivit utgiven i många upplagor och även filmatiserad.

Galenskapen har ett pris men den kan också vara till tröst och räddning.

Selma Lagerlöf växte upp på Mårbacka i Sunne, Värmland. Anknytningen till hennes hembygd finns i   Gösta Berlings saga, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och Jerusalem. 1909 blev hon första kvinna att motta Nobelpriset i litteratur. Selma Lagerlöfs böcker har översatts till många olika språk och Nils Holgersson och Gösta Berling har rest till cirka 60 länder under åren. En fråga som kom upp i bokcirkeln var vilken genre/ämne böckerna tillhör och det svar jag sökt mig fram till är: fakta, kärlek, familj, äventyr, sagor, spänning och spökhistorier. Selma Lagerlöf uppmanades att ändra på sitt skrivande av den tidens språkvetare och hennes personliga och talspråksmässigt enkla språk håller fortfarande. 

Sommaren 2020 efter att jag läst Anna Karin Palms bok Jag vill sätta världen i rörelse besökte jag hennes barndomshem Mårbacka igen och den här gången med mer fakta om författaren i bagaget. Vi bodde på Ulfsby herrgård där kronolänsman Wahlstrand bodde på 1800-talet och han var en av Selma Lagerlöfs förebilder i Gösta Berlings saga.

"Allt gott som finns hos mig, det har jag lärt av Jan" säger hustrun Katarina och visst kan vi lära oss en del gott av Jan i Skrolycka. 

Kejsaren av Portugallien 
Författare: Selma Lagerlöf
ISBN:  9789174296006
Utgivningsdatum: 2017-01-25
Förlag: Bonnier Pocket

Tidigare inlägg: I Selma Lagerlöfs fotspår.

(null)




Kommentera här: