Årets sista bokcirkel med Arvejord av Maria Turtschaninoff.

Nu är det dags för årets sista bokcirkel och jag har precis läst klart Arvejord av Maria Turtschaninoff.  Under MittLitt festivalen var författaren här i Sundsvall och berättade om sin bok men tyvärr hade jag inte möjlighet att delta. 

"Det är inte bara människan som har rötter i landskapet landskapet har djupa rötter i oss."

En kvinna anländer till ett hus i den österbottniska skogen och huset är hennes arv. Berättelsen letar sig sedan bakåt i tiden och har sin början på 1600-talet med en soldat som får ett torp i österled som belöning för trogen tjänst. Sedan slingrar sig handlingen genom sekel av hårt arbete, glädjeämnen, sorger och förluster.

Handlingens röda tråd är gården Nevabacka och dess omgivning. Här får vi följa tidens skiftningar med missväxtår och nöd, emigration till Amerika och krigsårens påverkan på gårdsfolkets vardagliga liv, ett liv som berättas med ett vackert språk. Maria Turtschaninoff läser själv ljudboken och det ger en extra dimension till berättelsen.

Människorna på Nevabacka lever med skogsfolket och balansen mellan folktro och kyrkans lära är svår. Skrock och vidskepelse följer inte bibelns ord där kyrkan och människorna vill vara enväldiga härskare över både djur och natur. Vittermåsa är en mosse som ligger på Nevabackas ägor och som finns med i flera av bokens berättelser. Mossen har tidigt en stor betydelse för gårdens ägare som försöker att dika och skapa bördig åkermark. Men där rör sig både gårds- och skogsfolk och banden mellan dem blir starka när naturens väsen under seklernas gång försöker freda mossen från människans intrång.

Maria Turtschaninoff beskriver här den komplexa relationen mellan människan och naturen. Hon visar på vikten av att ta vara på jorden vi ärvt och naturens alla väsen. Men berättelsen visar också på naturens sårbarhet och vikten av att förvalta det arv vi fått och vikten av att bära arvejorden vidare till kommande generationer.

Arvejord är en berättelse om ett landskap som har djupa rötter i oss människor. Alla berättelser är olika och gårdens historia löper vidare kapitel för kapitel, vissa av dem upplever jag som  långdragna att ta sig igenom men det finns ändå delar som berör och upptar mitt fulla intresse. En annorlunda historia som jag nu är glad att jag läst, vilket jag inte gjort om inte bokförslaget kommit upp av en deltagare i bokcirkeln.

Här finns meningar som dröjer sig kvar djupt inombords, som konstaterandet om att när man ätit upp den sista lingonsylten ens mamma kokat, då är man inte längre är någons dotter. Jag småler när jag kommer till slutet och känner igen det ansvar som ligger i det arv vi förvaltar. Det är inte alltid så lätt att gå vidare och göra rätt.  

"Jag går genom historien
på vägen mina förfäder dragit
förbi rösen de byggt
lador de fyllt med hö
rior de rest
åkrar de brukat
år efter år efter år efter år
Spåren av deras liv
växer igen
sackar ihop
döljs av ris och sly och mossa"

"Arvejord är en förtrollande episodroman om människoöden i en liten österbottnisk by. Under fyra århundraden prövas invånarna av krig, farsoter, svält och sorger och deras relation till platsen där de bor skiftar och lever. Skogen är en vildmark att tämja, en visthusbod, en tillflyktsort, ett uttryck för folksjälen, landets gröna guld och ett rum för själen. Men oavsett hur människorna ser på den är skogen, och platsen, evig.

Arvejord handlar om plats, tillhörighet och samhörighet. Det är inte bara människan som har rötter i landskapet – landskapet har djupa rötter i oss."

Maria Turtschaninoff har fått Finlandia Junior och hennes böcker har sålts till 30 länder.

I morgon skall jag dela mina läsupplevelser med bokcirkelns deltagare och det skall bli riktigt intressant.

  (null)

Arvejord

Författare: Maria Turtschaninoff
ISBN: 9789523334748
Utgivningsdatum: 2022-08-11
Förlag: Förlaget M

 
När det norrländska vintermörkret lägger sig så intar familjens lille blottare sin favoritplats. 

   

Vi besökte premiären av årets Julfrossa på Konserttatern. En kväll med god mat, humor och bra musik. Klas Norberg, hans fru och musiker är underhållande och hela konseptet är väl värt att besöka.

 
Gårdagen bjöd på kyla men också på sol och Sundsvall bjöd på ett flertal julmässor. Vi besökte först kyrkans mässa för att köpa lotter och fika. Sedan julbokmässan på bokhandeln där ett flertal författare och bokintresserade besökare rörde sig i butiken. Barnbarnet Lilla J har blivit så stor så hon kunde vara med och sköta barnens fiskdamm.

 

Väderleksrapporten lovar att solen ska titta fram i dag också och vi behöver en lugn dag med bokläsning och en promenad runt vår lilla sjö. Dagens ljudbok är Calima av Gabriella Ullberg- Westin och som fysisk bok läser jag De ville mig väl av Gunilla Vigmert. Recensioner kommer senare.

 

Trevlig söndag!

 
 







Kommentera här: