Läs- och grönsaksförundran

Jag kan inte låta bli att återkomma till Maria Borelius böcker, Hälsorevolutionen, Bliss och Förundran. I böckerna delar hon med sig av forskning, tips, genvägar och knep för att få en antiinflamatorisk livstil. Även om jag inte helt vill följa hennes levnadssätt så tycker jag böckerna är intressanta att läsa och ger mig möjligheter till inblick och kunskap i saker som tidigare varit helt okända för mig. I mitt arbete har jag under åren ofta arbetat evidensbaserat, vilket krävt ett visst kritiskt tänkande och att jag läst och försökt förstå forskning och det har naturligtvis gjort mig lite obekväm ibland. Ett kontinuerligt lärande tar ju inte slut vid pensionering så jag läser gärna böcker som ger mig vetenskaplig forskning blandat med upplevda och självtestade råd och tips. Har du inte läst Marias böcker så är det ett riktigt hett tips från mig.

I vår familj så pratar vi ofta av vikten av att läsa. Det är inte alltid så lätt att uppmuntra till läsning och till den som inte känner sig riktigt hemma i böckernas världär det extra svårt. I den tredje boken Förundran finns ett citat som jag precis delat med mig av i vår gemensamma familjegrupp på messinger. Jag vet att några familjemedlemmar ler och håller med, medans andra inte är lika positiva till mitt tjat och den information jag delar med mig av.

"Man har länge vetat att läsning är suveränt för att hålla igång språk och intelligens hos en människa. Forskare har till och med sett med MRI-kameror, som visar hjärnans aktivitet, att effekterna kvarstår även när man slutat läsa.

Man vet att risken för alzheimer går ner, att risken för depression kan minska med upp till 68 procent och att läsandet i sig är en viktig del av en bra kvällsritual, som lugnar systemen och kopplar om från det sympatiska nervsystemets aktivitet till det parasympatiska nervsystemets lugn.

Läsning får hjärnan att arbeta på flera plan. När man läser ett ord knäpps bland annat Brocas område, i frontalloben, på. Att läsa hela meningar aktiverar fler områden som i sin tur processar de ord man läser, uttolkar meningarna de bildar och kopplar samman dem med ens övriga erfarenhetsbank. Likaså verkar det som om empati kan tränas genom läsning. Den kanadensiske kognitiva psykologen Keith Oatley har kallat läsning för "sinnets flygsimulator". Den ger oss möjlighet att testa och förädla känslor innan de har uppstått på riktigt, precis som piloter testar svåra situationer i flygsimulatorer."

Några andra frågor som författaren tar upp i boken Förundran handlar om grönsaker:
"Allt fler blir medvetna om att grönsaker är bra för den fysiska hälsan. Man har uppmätt direkta effekter på allt från blodtryck och kolesterolnivå till mortalitet. Men hur påverkas den mentala hälsan? Hjälper grönsaker oss att boosta vårt förundranssinne?"

Vad jag förstår så finns det inte så mycket forskning kring de frågorna, men data från en studie med 45 000 större hushåll i Storbritannien visar ett positivt resultat. Forskarna följde människors vanor och hälsa, de samlade också in data om deras allmänna livsstil och hälsotillstånd. Resultatet visade att de som åt mer grönt skattade sig själva som mindre sorgsna och ångestfyllda, de upplevde ett högre självförtroende och rent allmänt så uppfattade de sin livskvalitet som högre. Forskningen visade också att de som valde att öka mängden grönsaker i maten kände ett ökat välmående. Men det finns också kritiska frågeställningar i boken: "Kan det vara så att den som mår bättre också äter mer grönsaker? Är det verkligen grönsaksätandet i sig som förändrar hjärnans kemi och föder mer lycka, högre självkänsla och minskad ångest?"

Få studier har gjorts på ett direkt samband men i tidskriften Social Science & Medicine hittade Maria Borelius en studie som kunde visa att högre grönsaksintag faktiskt ger bättre mentalt välbefinnande. Några tidigare mindre studier som följde individers ätande och välmående unde ren tid visade att det förmodligen är grönsaksätandet i sig som medför ökat mentalt välbefinnande och i en studie med det fantasifulla namnet On carrots and curiosity: Eating fruit and vegetable is associated with greater flourishing in daily life, som publicerades i British Journal of Health Psychology 2015, där slog man fast att grönsaksätandet kunde kopplas till en ökad upplevelelse av engagemang, mening, kreativitet och nyfikenhet.

För den som har svårt att få i sig de rekomenderade 5-7 grönsaksportionerna dagligen kan det vara bra att ställa sig de här frågorna:

"När får du i dig dina grönsaker?

• Behöver du öka mängden för att komma upp i 5–7 portioner om dagen?

• Hur skulle du kunna göra det utan alltför mycket meck?"

Så, på den ständiga frågan,
Vad är meningen med livet?

Ja, läs- och grönsaksförundran kan vara en bra början att fundera på! 

 
I den första boken "Hälsorevolutionen : vägen till en antiinflammatorisk livsstil : helheten, maten, forskningen, träningen, skönheten, insikten hittade jag ett tips om att göra omelettpizza. Som namnet säger, en vanlig pizza men använda en tunn omelett som pizzabotten. Den går naturligtvis inte att helt jämföra med orginalet eller de libapizzor som jag och många andra viktväktare gör men ett smalt, gott och bra alternativ som också går att äta kall till en kopp te och som ett matsäcksalternativ. 

Här är min variant av pizzan.

En brödlös pizza

  • Vispa upp 2 ägg med 2 msk vatten, 1 msk fiberhusk och lite salt. Låt stå några minuter. Stek en omelett  i  1 tsk olja.  Använd en tallrik eller lock om det är problem att vända. (Jag gör alltid två stycken). Det fungerar utan finberhusk också.
  • Lägg omeletten på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
  • Bred på ett lager tomatsås. Jag använder Muttis pizzasås, men det fungerar också med tomatpure, krossade tomater eller eget hopkok, som inte är för tunn och rinner ut på plåten.
  • Valfria kryddor eller färdig pizzakrydda .
  • Lägg på det som du gillar på en pizza, skinka, tonfisk, räkor, champinjoner. Den kan naturligtvis göras helt vegetarisk också för den som äter ägg men inte kött.
  • Jag strör sedan över 1 dl av en 12% ig ost, men procenthalten och mängden är valfritt.
  • Ugn: 225 grader i vanlig ugnsvärme  tills osten bubblar och fått lite färg. Det tar cirka 15 minuter i min ugn.
Den här pizzan kan anpassas för de flesta. Som viktväktare ger den endast 2 sp för osten, + oljan, om fyllningen är kycklingfile, skaldjur, tonfisk, lök, champinjoner eller annan med 0 sp.
 
Har du inte provat det här tidigare så gör det!

Hälsorevolutionen: vägen till en antinflamatorisk livsstil: helheten, maten, forskningen,tränngen,skönheten,insikten

ISBN: 9789150943719

Bliss: de nya antiinflamatoriska nycklarna till ett längre, godare liv

ISBN: 978915094371

Förundran: de 30 nycklarna till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig att njuta mer

ISBN: 9789150948783
 

Länkar till tidigare inlägg med koppling till böckerna:

Histaminintelerans och omelettpizza HÄR

Med förundran HÄR

 

 
 
 
1 Linda Maria:

skriven

Jag har läst den första men borde nog fortsätta läsa de andra. Tack för tipset.

Svar: Gör det. Massor av intressant information.
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: