Rödbetsjuice och fibromyalgi.

När vi säger att vi "ser rött" så är det språkuttryck som kommit till utifrån våra känslor, eftersom vi reagerar både fysiskt och psykiskt på färger. Den röda, gula och orange färgen gör oss hungriga och därför används den medvetet av snabbmatskedjorna. Rött ger energi, gult kopplas ofta samman med mat och orange är en varm färg som stimulerar aptiten. Som citrusfärg associeras orange med hälsosam mat och den är också färgen för höst och skörd.

Rödbetan är röd och skall då associera till energi och rödbetsjuicen går även under benämningen "superdryck". Jag har tidigare haft lite svårt att dricka rödbetsjuice för i min smak är den alldeles för söt. I oktober månads smakbox fanns  en förpackning med rödbetsdryck där syran från rabarber balanserade upp lite av det söta, vilket passade mig bättre att dricka.

Vad jag förstått så är den röda drycken speciellt populära hos idrottare eftersom den forskning som gjorts visar att nitriten i rödbetorna kan påverka prestationsförmågan på ett positivt sätt. Jag sökte lite på fibromyalgi och rödbetsjuice och ser att 2016 var Fibromyalgiförbundet med och gjorde en pilotstudie där 23 personer med diagnosen fick dricka av juicen. Orsaken till studien var att fibromyalgidiagnosen ofta innebär sämre blodcirkulation och eftersom rödbetor innehåller extra gott om nitrater kan det påverka blodcirkulationen positivt. Medicine doktor Olle Haglund som forskat länge på nitrater och kväveoxider har sett förbättringar på många personer. Rödbetsjuice botar naturligtvis ingen, men många blir piggare och får mindre smärta vilket då ger bättre mående.

Att färg ger lust till att äta stämmer bra på mig, men många andra blir minst lika glad över att se en brun chokladkaka så lite haltar våra gamla språkuttryck. 😊

Någon som har erfarenhet av rödbetsjuicens effekter?

  (null)

                                                                                                                                                                    
Lunchbuffé i Kairo
2007
     

 

 






Kommentera här: