basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Chokladbollar med apelsinsmak - utan socker och fett

Publicerad 2020-05-21 02:06:22 i Allmänt, Glutenfritt, Hälsa, Viktväktarna,

Jag har gjort ett flertal inlägg om att jag som pensionär bytt ut min släta kopp kaffe till det som mer kallas "fika". Visst är det mysigt att sätta sig ner på eftermiddagen med en kopp kaffe och något mer, det behöver inte vara wienerbröd eller bakelser, en surdegsskorpa med osötad marmelad duger bra för min del.

Men visst vill vi ha något sött ibland. Många bakar och gör olika godsaker och kaffebröd med sötningsmedel istället för socker. Jag har svårt för smaken av stevia och undviker också andra varianter av ersättningar till socker om jag kan. Därför testade jag för en tid sedan en sockerfri  variant av chokladbollar som jag sedan gjort flera gånge. För att vara gjorda utan socker och fett tycker jag att de här är riktigt goda och lätta att plocka fram ur frysen till eftermiddagskaffet. Liknar rawfoodbollar men med processad havregryn håller de nog inte måtten som äkta rawfood. Orginal receptet kommer från @lthylivsstil och hennes instagramkonto, men jag har gjort om det lite för att passa mig.

Chokladbollar utan socker och fett med apelsinsmak   10 st
10 urkärnade färska dadlar  (heter färska, men är den varianten som fanns på julgottebordet när jag var barn)
2,5 dl havregryn  (glutenfritt för glutenfria chokladbollar)
2.5 msk starkt kaffe
2.5 msk pressad aplesinsaft (vatten i orginalreceptet)
2. 5 msk kakao
2,5 krm salt
Valfritt (1 tsk vanillinsocker eller 1 krm vaniljpulver)

2 msk kokos

Jag blandar och kör allt i en matberedare , går säker med en mixer också. Kanske behövs det lite mer apelsinsaft eller vatten för att få en smidig smet.

Rulla 10 bollar som doppas i kokosflingor. Jag förvarar dem i frysen och tycker de är godast lite kalla och hårda.


(null)

  (null)
Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela