Julhelgen är över och jag börjar sakta återhämta mig, inte från julstress och julmat utan från en envis förkylning med nästäppa, hosta och luftrörsproblem. Sjuka barnbarn som inte platsar på förskolan har frikostigt delat med sig av sina dagisbasiller här hemma hos oss och jag har varvat städning och bak med memoryspel, sagoläsning och korta stunder av vila tillsammans med Bollibompas gröna drake. Eftersom min fysik inte är på topp så blev även vår lilla julbordskryssning veckan före jul, mer ansträngning än vila och ökade på både värk och hosta.

Men nu går vi mot ett nytt år och det är  dags att se framåt. Knappt sex månader till midsommar.
- Midsommar, jag upprepar ordet och känner hur det slår frivolter i munnen på mig och lämnar efter sig en smak av sill, färskpotatis och jordgubbstårta. Jag ser minnesbilder av lövad farstukvist, glittrande vatten och glada barn som mer hoppande än dansande tar sig runt en blomterklädd stång med skeva och ovala kransar. Midsommarafton, kanske årets bästa dag!

När sillen och jordgubbstårtan är uppätna, tävlingarna och dansen avslutad, så sitter vi alla där vid brasan och låter önskemusiken från Spotify samsas med vågskvalp, måsskrik, barnskratt och eldens knastrande ljud. Varje midsommar i nästan 40 år har jag suttit där. Personerna omkring mig har varierat, många har kommit och några har tragiskt försvunnit, men stenarna, havet och ljudet av måsarna är desamma. Om jag blundar och andas stilla och lugnt, så  kan jag, trots snuva och nästäppa, känna doften av salt, syren och nyponblomma som lite försiktigt men envist pockar på och tränger undan julens alla lukter av saffran, glögg, hyasint och tallbarr.

Nu är det snart 2020 och vi får möjlighet att gå in i ännu ett decenium där vi kan uppleva fler ljumma vårkvällar, heta sommardagar, blåsiga höstnätter och vita snörika vinterdagar.

Det finns så mycket att se fram emot!
Hur tänker du inför 2020?

PS. I dag har jag gått min första långpromenad på flera veckor, så nu är jag äntligen på G. DS

(null)

                                                                                  


#livet,

1 kommentarer

Karin

29 Dec 2019 10:26

Midsommar har en extra plats i mitt hjärta också. Men julen har inte varit så tokig den heller. Krya på dig, så ses vi framöver.

Svar: Tack! 😊
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej