basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Superfood i naturens skafferi

Publicerad 2019-05-23 10:00:00 i Hälsa, Paleo, Viktväktarna,

Begreppet "superfood" som används för marknadsföring av mat, står för livsmedel som är extra hälsosamma och har höga näringsvärden. De beskrivs ofta som "ursprunglig matkultur"  med naturliga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Därför känns det extar viktigt för mig att några gånger varje vår ha möjlighet till att ta vara på den superfood som växer vid vår gård i inlandet. Nässlor är näringsrika och innehåller bl.a. vitaminerna A och C och viktiga mineraler som järn, magnesium, zink, kalium och kalcium. Enligt den information som jag hittat här på nätet, så är de gröna små skotten bra för matsmältningen, irriterad mage och tarmar, de är inflamationshämmande, vattendrivande och en hälsoboost för hud och hår.

Hos jenny och Magnus på deras sida undervarttak.se kan du hitta mer intressant om nässlor. 

Jag använder ofta ett enkelt recept utan mejeriprodukter som passar de flesta. Däremot toppar jag ibland med lite ost som jag tycker förhöjer den ganska tunna soppan.

Nässelsoppa

1-3 liter fina, färska nässlor

1 – 1,5 tsk salt/ liter vatten

(2 msk smör eller margarin för bottenredning)

1-3 msk vetemjöl (mer vetemjöl för tjockare soppa)

0,5 – 1.5 liter smakrik grönsaks- eller hönsbuljong

Ev. salt. peppar, körvel, gräslök, persilja efter smak

 

Rensa  1-3 liter nässlor och ta bort alla grova själkar. Jag vill gärna ha så mycket små toppskott som möjligt.

Skölj i rikligt med vatten.

Förväll bladen i kokande, lättsaltat vatten 8-10 min tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet och hacka nässlorna fint i matberedare, mixer eller för hand.

(Vill du göra en bottenredning så smält matfett i en gryta, strö över mjöl och späd sedan under omrörning med buljongen.)

Jag tillsätter det mesta av buljongen, spar 1-2 dl där jag vispar ner mjölet klumpfritt. Kokar upp buljong och nässlor och vispar ner  mjölblandningen.

Sjud sedan soppan på svag värme 5-8 min. Soppan kan smakförstärkas med salt peppar, körvelblad, gräslök eller persilja, men var rädd om den fina nässelsmaken. Oftast är det enkla det bästa.

Serveras med ägg, kokt eller pocherat,  jag toppar också gärna med 1 dl riven mager ost.

Som viktväktare tänker jag så här: Jag tillsätter endast nässlor, buljong och vetemjöl (1 sp /msk vetemjöl), vilket ger 1 sp/portion för mig och äter soppan med 1 ägg (0 sp) och 1 dl 12 %ig ost (2 sp).

100 % Paleo med cassavamjöl och utan ost och bra som 5:2 till lunch/middag.

 
(null)
 
 
Vill du äta bönbröd till så hittar du Caritas grundrecept och lite tips HÄR.


Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-05-23 20:25:37

Gillar allt naturen bjuder på :)
Nässlor - granskott är bara så gott :)
Granskotten äter jag direkt från granarna - men nässlorna klarar inte min kropp av att plocka o dona med (iaf inte just nu med nerver i kläm osv) - så dom köper jag faktiskt torkade o ekologiska från min superbra Hälsokostaffär här i Viken "Naturligtvis" :)
Allt gott hittar du - och presenterar det så lätt o galant :)
Må bäst med din nyttiga mat, där jag bara kan kommentera att vetemjöl inte är så bra för varken dig eller mig :)
:D

Svar: Jag köper också torkade ibland. Eftersom jag ofta reagerar på histamin och avstår från många livsmedel p.g.a det så använder jag någon msk vetemjöl ibland för att få bättre konsistens än av cassavamjöl och andra glutenfria alternativ. Men äter annars väldigt lite bröd och aldrig vanlig pannkaka och vanliga våfflor. Lite gluten klarar jag annars bra. Men tyvärr så innehåller nässlorna väldigt mycket histamin så jag fick en reaktion efter att jag ätit soppan. Det är lite klurigt det är med maten. 😊
Maud Granholm

Postat av: Maggan

Publicerad 2019-05-24 08:41:02

Jag är nog lite lat kanske.provade en gång och vilken tid det tog att plocka en liter. Men god soppa blev det.

Svar: Ja, det tar lite tid. Men bra att soppan blev god.
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela