basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Att sänka stresshormon med hjälp av kedjor

Publicerad 2019-05-30 10:21:30 i Allmänt, Hälsa,

Besökte min husläkare i går och vi hade en intressant diskussion kring tyngdtäcken. Han skulle förnya min medicinlista och jag påpekade att jag inte var intresserad av att få några sömntabletter utskrivna på recept, eftersom jag tack vare hans remisss till smärtrehabilitering fått ett förskrivet kedjetäcke. Hans intresse av mina erfarenheter var stort, eftersom hans förslag om tyngstäcke inte mottogs positivt av flera av hans patienter. Han log som en lycklig skolpojke när jag berättade om upplevelsen av att krypa ner under 8 kg järnkedjor, om känslan att bli omfamnad och sakta domna bort i värmen under tyngden. Den förklaring jag kan se till det motstånd han mötte kan vara så enkelt att läkaren erbjuder det som en ersättning för utökad utskrivning av sömntabletter. Hans triumf över mitt utlåtande var inte svår att utläsa i hans ansiktsutryck, jag har också förstått sedan tidigare att han inte är någon vän av insomningstabletter. 

Jag har i över 20 år haft problem med sömnen. Problemen är  troligast delvis genetiska men följer också med en del av de diagnoser jag har. Om jag läser, ser tv eller arbetar med datorn låser sig allt och jag blir helt klarvaken och kan ligga vaken under en hel natt. Den sista tiden har jag hittat en bra modell som de flesta kvällar passar mig bra. Jag slår av tv och dator lite tidigare, tar ett varmt bad och sätter mig i min fåtölj och lyssnar på avslappnande musik. Sammanfattar då dagen och reflekterar över det jag minns med glädje, även saker som hänt tidigare. Sekunder läggs till sekunder som alla skapar morgondagens historia. Använder mig av de bilder och minnen som kommer upp och väljer att stanna upp i det som jag upplever som positivt. Kryper sedan ner under mitt kedjetäcke innan sovtåget går vid 23.00 och sover oftast riktigt bra. Vaknar en flertal gånger på grund av smärta och värk i höfter, ländrygg och armar men genom tyngden från täcket så somnar jag oftast om.

Genom en del  facebookgrupper har jag förstått att tyngdtäcken inte passar alla, men ett bra förslag är att testa med att lägga en tung matta över sitt vanliga täcke och prova vilken upplevelse tyngden ger, ökad smärta, smärtlindring, trygghet eller lugn och därifrån besluta sig för om det finns ett behov av att ta upp ämnet med sin arbetsterapeut eller att köpa ett av de mycket bra alternativen som finns ute i handeln. Här i vårt landsting är ett av kraven för ett utskrivet täcket att man deltagit i en sömnskola. Tyngderna kan förutom kedjor bestå av bollar, sandkristaller och fibrer. Täckena är delbara med en dragkedja och går därför bra att tvätta i en tvättmaskin.

"Ett tyngdtäcke gör att man finner ro att slappna av, somnar lättare och sover bättre. Det fungerar lite som en nyckel till att nå det parasympatiska nervsystemet vilket påverkar en mängd viktiga kroppsfunktioner. Effekten är bland annat att stresshormon och blodtryck sjunker medan "må-bra"-hormonet oxytocin ökar."     
(Så här marknadsförs ett av de täcken som finns att köpa)    

Vissa bildminnen är extra avslappnande och ger lugn i både kropp och sinne.  Här är några av mina bästa och mest rofyllda.

 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-06-06 22:16:09

Hej min vän i Sundsvall :)
Väldigt varmt o soligt här i Viken idag :)
Jag klagar aldrig över sommarvärmen - OM det blir för varmt sätter jag mig på nån svalare plats - kanske blir en skön sommarkväll :)
Jag är nyfiken på dessa täcken - o i helgen fick jag se ett.Intressant - min biopatväninna hade med sig ett när hon kom hit för att jobba :)
Men jag avvaktar liite känner jag - min vänstra axel är alltför öm o ond, eftersom en sena är på rymmen längre ner på armen :/
Få se vad som händer längre fram - ingen vet :)
Dina finaste bilder, som jag beundrat tidigare - med dig o dina käraste nära nära - o så naturen förstås :)
Må bäst med ditt tyngd / kedjetäcke o kraamiz från mig i min somrigt varma Vik,
:D

Svar: Ja, täcket passar kanske inte alla, men jag och EmmaSelina är supernöjda med våra. Fotar bara med min kamera, men försöker att hitta de tillfällen som känns viktiga för mig och som kan bevaras i minnesburken.Trevlig helg till från mig med både blommor och vitaminer. 🙂
🌼🌸🌺🌼🌺🌼 🍓🥦🥕🌶🥝🍏🥥🍌🍋
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela