Historieböckerna talar om många starka kvinnor och de finns fortfarande, i massor. Jag läste precis att Greta Thunberg blir årets kvinna och i dagens ST debatt säger Anna Frisk, en av sundsvallls kvinnliga entreprenörer att hennes råd till den snart vuxna dottern är att se till att bli kär i en feminist. 

Jag har tidigare haft lite svårt för ordet feminist, det har gett mig bilder av skrikande kvinnor med knytna nävar, plakat och lurviga hårtussar under armarna. Feminister var en grupp kvinnor som ville förstöra relationen mellan könen, medans jag själv alltid haft väldigt lätt för att umgås och arbeta med män. Men det har hänt en hel del under de senare åren, Sverige har ett feministiskt parti och många män både i riksdagshuset och ute i landet kallar sig feminister. 

”Ordet feminist var ursprungligen ett nedsättande uttryck för att beskriva kvinnor som inte anpassade sitt beteende till rådande könsnormer.[4] Ordet användes även om kvinnliga egenskaper hos män.[5] Benämningen togs dock över av kvinnorörelsen vid den internationella kvinnokonferensen i Paris 1892.[6] Från ursprunget i upplysningstidens frihetstankar och den franska revolutionen har feminismen vuxit till att idag bli en betydande politisk ideologi. ”  (https://sv.wikipedia.org/wiki/Feminism)

Däremot har jag alltid trott på ett samhälle där det finns en plats för alla, utifrån person och inte utifrån kön. Naturligtvis skall det vara både män och kvinnor på alla yrkespositiner och de skall anställas utifrån kompetens och personlighet, alltså rätt man på rätt plats och rätt kvinna på rätt plats. När jag läste debattinlägget av Anna Frisk i morse så slog mig plötsligt tanken att jag varit gift med en feminist i nästan 40 år utan att riktigt ha tänkt på det. Jag har under den tiden aldrig hört honom säga ett ord om att jag eller någon annan kvinna inte skulle klara något vi försatt oss att göra. Han har heller aldrig ifrågasatt någon chef eller ledare utifrån ett genus perspektiv. Att kvinnor skött hemmet har för honom varit en generations och uppfostringfråga men under  åren har han sakta lärt sig mer och mer om hur ett hem skall skötas och han gör det med glädje. Under de år jag läste på universitetet och arbetade som mest, sa han ofta att jag skulle koncentrera mig på mitt, så höll han ställningarna hemma. Vilket betydde väldigt mycket när både yttre och inre faktorer, ja det som kallas livet, slog till med jämna mellanrum.

Vem är då feminist?

Jo,  1. en person som stödjer jämställdhet  2. är medlem i en feministisk organisation 3. någon som tror på social, politisk och ekonomisk jämlikhet mellan könen. (https://sv.wiktionary.org/wiki/feminist).

Så, jag behöver inte tänka länge för att kunna säga, 

Jag är gift med en FEMINIST.

Jag har tidigare skrivit några gästinlägg på punctumsaliens.se om den kvinnokraft som ligger mig varmt om hjärtat, välgörenhet och hantverk.

Där kvinnokraft gör skillnad

Rum för kvinnokraft

 

 
#livet,

2 kommentarer

Delfinolinen i Viken

08 Mar 2019 14:29

Vilket härligt inlägg av dig du härliga :)
Och - vilken härlig feministgubbe med sessorna :)
Du har gjort rätt val i livet - så du trivs - märker jag ju :)
Ja, internationella kvinnodagen är det idag - är jättebra att den uppmärksammas faktiskt :)
Och - mest kvinnor i din härliga klan i familjen - så stackars lilla prinsen o de övriga killarna o gubbarna :)
Kraftfull kram från mig i slaskiga Viken,
:D

Svar: Du har helt rätt. I den här familjen finns många starka kvinnor ( flickor). Men männen och pojkarna kämpar tappert för att hålla sina ställningar ☀️ Nu har vi varit en tur ner till city och ätit en god middag. Ser talang på TV4play. Ha en bra helg. Maud
Maud Granholm

Karin

08 Mar 2019 23:54

😂

Svar: 😊
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej