Jag har skrivit många gånger om återbruk och det blir allt mer populärt. Att ta tillvara på gamla prylar istället för att slänga dem är som vi alla vet bra för både miljö och plånbok. Tyvärr var jag tvungen att  slänga en hel del vid min stora flytt för två år sedan, men det mesta gick till hjälporganisationer och korrekt dumpning på vår fina sophanteringscentral. Nu arbetar jag hela tiden med återbruk av kläder, garner och gamla tyger och tar till mig av alla tips och ideer som jag hittar här på internet. I dagens ST finns ett repotage om Marielle som ingår i ett projekt där tanken är att deltagarna skall genomgå en slags "shopping detox". Under projektet ges olika utmaningar som handlar om att laga, göra om, skänka och slänga kläder eller att byta och låna kläder av kompisar. Strax innan jag läste om Marielle såg jag också en bild på facebook där någon frossade i julpepparkakor, om det nu var för att ätnojan tagit över eller om det var för att göra slut på julkaksförrådet uppfattade jag inte, men det gav mig en fundering kring bakning, julkakor och återbruk av livsmedel. Jag har ett flertal burkar med julkakor här hemma fortfarande, men det tar emot att slänga och jag anser att vi alla tjänar på att återbruka, både när det gäller kläder och livsmedel, för "slit & släng" och överätning är inga bra alternativ i långa loppet. För min mormor som föddes på 1800-talet var återbruk en helt naturlig sak. Hon krossade överblivna småkakor och blandade ner dem i matbrödsdegen där de snabbt förvandlades till de mjukkakor som var "karlarnas" (de som körde lastbilarna) dagliga matsäcksbröd.

Julpepparkakor har lång hållbarhet, men blir ett tråkigt alternativ på fikabordet när våren närmar sig. Jag brukar ge mina pepparkakor nytt liv och pimpa dem till "alla hjärtans dag". För dig som inte är bakvan så finns det stora möjligheter till att göra spännande och personliga kakor till barnkalaset, påsk- eller midsommarfikat av pepparkakor, både runda och hjärtan. Pepparkakshjärtan säljs oftast väldigt billigt under våren. Glöm julens glasyr och frossa i vit, ljus och mörk blockchoklad, färgad kokos och alla de strösselvarianter som finns att köpa, jag använder ofta också frystorkade bär som hallon och jordgubbar.

 
Mina hjärtan fick en garnering av vit choklad och hjärtformde strössel. Men möjligheterna är många.
 
(null)
 
Ett annat alternativ är att pimpa och sätta egen prägel på enkla hembakade eller köpta mördegskakor. Här har jag använt mörk blockchoklad och frystorkade hallon.
 
 

Det här bjöd Emma Selina på som fredagsmys i helgen. Här finns också möjlighet att använda rester av chips, godis, ostkrokar, frukt, bär, livsmedel, ja allt det som finns hemma, men inte räcker till så många.

 

 
 
 
 
#livet,

2 kommentarer

Delfinolinen i Viken

19 Mar 2019 21:16

Tänk så påhittig o finurlig du är min vän - och så jättehändig o duktig oxå :)
Och - tänk bara så snabbt du kan fixa spännande o jättefina kakor osv att bjuda på vid "oväntade" besök :) Tummen upp för dig - barn o barnbarn är ju i himmelriket när dom hälsar på :)
Och - tänk på "gubben din", som får njuta av allt du fixar fram :)
Må bäst min vän, för snart är våren med sol o värme här igen o vi får njuta på balkong eller på uteplatsen av dina goda påhittiga godsaker
:D
:D

Svar: Tack min vän! Massor med vårvärme till dig. Nu hoppad jag att vi slipper mer snö. 😊

Maud Granholm

Karin

21 Mar 2019 08:56

Kanske skall prova med små gula kycklingar till påsk för jag är ingen bagare.

Svar: Ja, funderar på samma. 😊
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej