Boktips! Hamilton Beach av Linda Olsson

Jag har länge väntat på Linda Olssons nya bok och den 9 maj kom den då äntligen. Nu har jag läst den och här är min recension.

Hur tar vi oss igenom kriser och olyckor i våra liv, när allt ställs på ända och ingenting blir som vi planerat eller ens tänkt. Linda Olssons senaste bok Hamilton Beach ger många tankar kring hur vi reagera när det som inte får hända ändå händer.

Helga träffar den stora kärleken Peter sent i sitt liv, hon har precis börjat ett nytt arbete i Paris och sakta börjar de planera för ett liv tillsammans. De bosätter sig i hans hus inte långt från Hamilton Beach i Auckland, Nya Zeeland. De målar och inreder huset för ett lyckligt familjeliv, men livet vill annorlunda. Det som de båda trodde skulle bli lycka får oanade konsekvenser, där allt de byggt upp, hela deras livsdröm, ja till och med  färgen på husets väggar  ändras dramatiskt.

Under nästan sju år besöker hon sedan Hamilton Beach som blir en förlåtande plats utan krav. Där möter hon Wills, en arbetslös ung man som har stora problem i sin familj. Det visar sig att hon redan blivit bekant med  Wills far Joseph där nere på stranden. Mötet med Wills och hans familj, hjälper sakta Helga att ta sig vidare i ett liv fyllt med smärtsamma minnen. 

I ett brev till Peter försöker hon att sakta sammanfatta vad som hände och varför, hade de kunnat gjort något annorlunda. Varannat kapitel i boken handlar om Joseph, de tankar han har kring sitt förhållande till sin avlidna fru, sonen och barnbarnet Maya.

Det här är en bok om kärlek, sorg och längtan, om att ta sig ur ett mörker som förtär och att komma vidare i livet. Helga ger bort huset vid stranden och ger sig iväg på en resa för att hitta sig själv igen. Wills blir husets ägare och bygger sakta upp ett liv med dottern Meya.  Joseph saknar Helga, tänker på henne och väntar på den dag hon skall återvända till honom i Hamilton Beach. Om hon nu återvänder, de enda livstecken de får är ett vykort från Paris till barnbarnet Meya. Josephs relation till sonen Wills har inte varit den bästa under deras tidigare liv. Det här försöker han nu varsamt rätta till genom att bara finnas där för sonen och barnbarnet. 

Linda Olsson har ännu en gång skrivit en bok som berör. En bok om hur vi överlever eller inte överlever, när katastrofen är ett faktum. Jag har läst alla hennes tidigare böcker och även träffat henne på vår lilla bokhandel vid Vängåvan. Hennes första bok har en speciell plats i mitt hjärta, om det kan du läsa mer i ett tidigare inlägg här  Nu vill jag sjunga dig milda sånger

Linda Olsson tidigare böcker:
Nu vill jag sjunga dig milda sånger
I skymningen sjunger koltrasten
Sonat till Miriam
En syster i mitt hus
Det goda inom dig

När Helga lämnar huset och reser iväg besöker hon en del platser i Provence som jag också tidigare besökt.

(null)


(null)


(null)









1 Linda:

skriven

Tack!
Jag har inte läst någon av hennes böcker.

Svar: Kanske dags att göra det då. Trevlig helg.🙃
Maud Granholm

Kommentera här: