För några veckor sedan besökte jag Ikea utan att äta lunch innan jag åkte hemmifrån. Ingen bra idée eftersom jag bara fikar på morgonen och oftast är hungrig redan vi elvatiden. Det blev en snabblunch i deras cafe/butik på nedre våningen och jag blev glatt överraskad av att de börjat servera en riktigt god vegetarisk korv med bröd och rödkålssallad. Väl hemma så började jag söka runt på nätet för att hitta något liknande recept. Jag har fortfarande inte provat mig fram till den korv som jag är helt nöjd med, så nästa försök blir på röda linser, men dagens "korv med bröd" anser jag ändå vara helt ok. För mig är det tillbehören, sällskapet, och naturupplevelsen som ger den optimala korvupplevelse, så hemgjord vegokorv kommer att bli en bra livlina till vinterns och vårens uteaktiviteter när gubben med flera grillar sina älskade "hot dogs".
 
Vegetariska korvar på kikärtor
Det här blir 8-12 korvar, jag gjorde 12 st som blev en lagom storlek för mig.

Blanda 3 msk chiafrön,  2 dl vatten och 1 msk fiberhusk, blanda allt och låt det stå en stund.

Mixa 6 dl kokta kikärtor med 1 dl vatten.
1 vitlöksklyfta
2-3 tsk örtsalt 
1 – 1 1/2 tsk curry
1/2 tsk torkat timjan
1 tsk agave sirap,eller något annat valfritt flytande sötning
4 msk citronsaft
Några varv med svartpepparkvarnen 

Öka gärna på salt, peppar och kryddor, för jag tyckte att det fbehövdes något mer som förstärkete smaken. Mejram eller någon annan favoritkrudda passar säkert också bra.

Valfritt fett att steka i. Jag använde bara en tsk rapsolja.

Blanda ihop chiafrö, vatten och fiberhusk. Låt den stå en stund och bli till gelé. Bland med de övriga ingredienserna och mixa på högsta fart till en slät smet. Smaka av och låt smeten svälla i 5-10 minuter. Forma sedan korvar till den storlek du önskar. Blöt händerna i kallt vatten.
Hetta upp en stekpanna och stek korvarna på medelstark värme. Låt korvarna bli lite krispiga men stek dem sedan länge på svag värme så att de blir fasta. Vänd försiktigt runt så att de håller sig runda i formen. Det tar lite tid innan de blir fasta och lätta att vända.
 
Viktväktare: Om jag räknat rätt så blir sp värdet för hela satsen 4 sp + det fett som du väljer att steka i. Jag smörjer pannan med olja och räknar bara 1 tsk på det, = 5 sp för 12 korvar, vilket blir 1 sp för 3 korvar.
 
Jag använder Carita Porsetuns bönbrödsrecept till korvbrödet, vilket jag tycker är godare än Ikeas vita bröd och det hittar du i mitt tidigare inlägg HÄR.
 
Receptet till vegokorven har jag tagit HÄR.
 
Jag återkommer med fler vegokorvar när jag provat mig fram till den BÄSTA korven :-)
 
 

#bönbröd, #hälsa, #viktväktarna,

1 kommentarer

Delfinolinen i Viken

12 Jan 2019 22:10

Så härligt du återigen beskriver dina kulinariska matupplevelser - tillsammans med dina kära :)
Måste jag testa o njuta av :)
Litar helt på dina smaklökar, ler :)
Ja, IKEA kan överraska med alternativ kost, för dom som önskar annat än deras köttbullar med lingon :)
Njut o må bäst min vän, önskar jag dig från Viken,
:D

Svar: Ja, enkelt att göra och att ha i frysen. Skulle önska lite mer smak och sälta så öka på dina favoritkryddor om du provar. Jag fortsätter att testa mig fram. Korvgrillning är en riktig familjetradition hos oss, men ingen smalkost för mig.
Ha det då bra från mig i Sundsvall.
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej