basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Lite nya och gamla mattips inför påsken

Publicerad 2019-04-17 00:12:44 i Allmänt, Paleo, Viktväktarna,

Jag älskar påsken, med den klassiska påskmaten, utflykter till stugan vid havet och långpromenader i skog och mark. Att vara viktväktare med det nya flexsystemet är en positiv upplevelse just nu, för det har nog aldrig varit så lätt att planera för en hälsosam och nyttig mathelg. Fisk, skaldjur, ägg, kyckling, frukt, grönsaker och Larsas yoghurt, är livsmedel med 0 sp som går att variera i det oändliga. Det är bara fantasin och eventuella allergier som sätter gränserna. Den här maten behöver inte heller ge så dyra matkostnader för mycket av det säljs till extrapriser både före och under påskveckan.

Under den tid jag provade mig fram med paleokost* hittade jag många goda recept på undervarttak.se. I deras paleoskafferi finns receptskatter som passar för alla, även om man inte äter 100% paleo. Deras recept på FRUKOSTGRATÄNG passar naturligtvis som frukost, men vi äter den som lunch tillsammans med grönsaker. Den är också ett väldigt bra alternativ på ett buffébord i påsk eftersom den smakar lika bra kall.

Grundreceptet hittar du här på paleoskafferiet.se och det ger 4 portioner

Jag gör en egen viktväktarvariant av gratängen, där jag delar satsen i två formar. I en form minskar jag antalet sp genom att byta vanligt bacon mot kycklingbacon. Jag byter också ofta ut spenaten mot hackad grönkål. I år tänkte jag också prova med färsk eller rökt lax istället för bacon, tror att det kan bli ett riktigt bra alternativ att äta kall på buffebordet.

Som viktväktare tänker jag så här:
Alla grönsaker, ägg  och svamp               0 sp
Fett till stekning och formar 2 tsk olja   2 sp
200 g Kronfågels kycklingbacon            7 sp
200 g vanlig bacon                                    26 sp 

Gratäng med Kronfågels kycklingbacon ger 2 sp/portion
Gratäng med Vanlig bacon                         ger 7 sp/portion
Med färsk lax (som jag nu testat) blir det bara fettet till form och stekning som räknas.
Med 200 g rökt lax (10 sp)         -"-         3 sp/portion   

PS. Nu har jag testat med färsk lax. Bytte ut bacon mot 400 g färsk lax (200 g fungerar också), dill istället för persilja och lite rivet citronskal. Gräddade i 25 minuter och 200 grader. Ost eller inte är en smaksak. Jag valde 1 dl 17 % hushållsost. 3 sp för osten och 2 sp för olja i form och stekpanna är 5 sp. =  1 sp/ portion. Jag gjorde buffebitar och fick då cirka 16 bitar av en hel sats. Vilket ger 0 sp/ bit och 1 sp för 2-3 bitar.

Väljer du som jag att lägga till 1 dl riven ost 17% blir det 1 sp extra/portion,       

 *Ren paleokost passade inte mig eftersom jag reagerade starkt på mandelmjöl, solroskärnor m.m. och fick problem både i mun och mage.

 
Här har jag gjort 2 portioner gratäng med Bacon och 2 portioner med Kycklingbacon
 
 
EmmaSelinas äggkycklingar börjar bli en tradition på påskbordet nu. Svartpepparkorn, morot och lite majonnäs förvandlar ägget till en kyckling.


Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-04-17 20:30:58

Hi hi :) Emma Selinas kyckling är jättesöt :)
Gratängerna ser jättefina ut :)
Vilket fin påskbord ni kommer att få uppleva - och er fina stämning med skratt o samhörighet, minskar ju inte aptiten inte :)
Tack för goa tips - önskar er alla en skön o mysig påsk i gemenskapens o kärlekens tecken :)
:D

Svar: Det blir lugnt och stilla här hos oss för en del av familjen firar i fjällen. Gubben, jag, lite god mat och några promenader blir det nog. Önskar dig en bra påsk också. Kram/ Maud
Maud Granholm

Postat av: Maggan

Publicerad 2019-04-18 08:50:45

Glad påsk från oss alla.🐣🐥🐣🐥🐣

Svar: Glad påsk till er också/ Maud
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela