Jerusalemfararna - bok, film och teatertips

Under våren funderade jag en del på vart sommarens utflykt med "kära mor" skulle gå och plötsligt kom minnen av "Karin i Nås" och Selma Lagerlöfs berättelse om Jerusalemfararna upp och målet var givet. Karin var en bekant till familjen som kvittrade som en lärka på dalmål, gjorde fantastiska hantverk och var engagerad i arbetet kring spelen i Nås på 60-talet.

Varje sommar sedan den 4 juli 1959 har Ingmarsspelen framförts på platsen för händelsen i slutet av 1800-talet. Selma Lagrlöf besökte Jerusalem och de svenskar som utvandrat från Nås och mötet blev sedan underlag för romanen Jerusalem och hennes största försäljningsframgång. Rune Lindström dramatiserade texten till Ingmarsspelen, som sedan blev den teater som nu uppförts varje sommar under 59 år.

Boken Jerusalem i Dalarne kom ut 1901 och var den första av två delar som handlar om de nåsbor som greps av väckelse och sedan utvandrade till Jerusalem. En filmatisering gjordes av Viktor Sjöström 1919 i Nås och senare gjorde Bille August en film som sändes på SVT 1996. Som ung läste jag flera av Selma Lagerlöfs böcker och då också Jerusalem men mycket har fallit i glömska, så TV-serien är det jag nu minns mest och kunde relatera till under föreställningen.

Tycker du om sommarteater och bygdespel så besök Nås nästa sommar och se Ingmarsspelens 60- årsföreställning. Om vädret är med dem så bör den bli något utöver det vanliga.

 
 

Delfinolinen i Viken

Sommarteater o spex är mysigt o trevligt. Uppe i Hälsingland vid stugan har jag besökt några trevliga spel sommartid :)
Och - sommarauktioner är ju oxå så mysiga, men ack så lätt att pengarna får vingar o bara flyger iväg, när vi ser nå't frestande eller bara grips av stämningen där på auktionen :)
Må så bäst du bara kan min vän i denna härliga sommarvärme,
:D


Svar: Detsamma till dig i Viken. 😊
Maud Granholm

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress