I min lilla värld av sol, barnbarn, böcker, grönsaker och bönor ☀️

Vilken fantastisk sommar vi har. Jag har alltid varit en sommarälskare, men arbetat mycket och inte alltid lyckats passa in semester och lediga dagar efter sol och högtryck. Nu har jag möjligheter till att ta igen allt jag tidigare missat och njuter av varje dag.

Jag tänke att det här inlägget skulle få bli en brokig palett av vad jag fyller mina dagar med i form av bok och mattips. Förutom sol och barnbarn, är det böcker, mat och långa promenader som gör mina sommardagar till något alldeles extra.

Boktips 1
"Så som jag minns det"
Mikael Persbrandt berättar om sitt gränslösa liv för Carl-Johan Vallgren‎ som står som bokens författare. Hans berättelse tar mig som läsare på en resa fylld av  kärlek, kickar, kaos , film och skådespeleri till ett liv så djupt på livets botten som det går att komma. Med hjälp av Sanna Lundell inser han till slut att han är bipolär och  efter år 2014 börjar hans liv ordna upp sig till det bättre. Jag kan inte låta bli att fråga mig, vilken prägel hans livsstil satt på anhöriga, vänner, kollegor m. fl.? Det här är en  bok som både berör och  upprör och värd att läsa.

Boktips 2
En succétriologi av Jojo Moyes. ”Livet efter dig”, handlar om Louisa Clark och hennes  kärlekshistoria med funktionshindrade Will Traynor. I ”Arvet vefter dig” har hon lovat Will att våga mer och att leva sitt liv fullt ut. Men hur skall hon göra? Del tre i serien är ”En andra chans” och eftersom jag lyssnat på böckerna  i ljudboksform  så väntar jag nu med spänning på att den ska komma på Storytel i slutet av juli. Det här är en mycket läsvärd och trovärdig bokserie.

Mattips 1  
Det
kommer från en gård i Provence där de föder upp både hästar och tävlingstjurar. Vi åt middag där en kväll i maj tillsammans med gårdens ägare, familj och personal. Enkel fransk husmanskost men deras uppläggningar var något annorlunda än vad jag sett här hemma i Sverige. Ett alternativ till sommaren och höstens grillkvällar.

 
Mattips 2
Restaurang Färja i Tynderösundet serverar frasvåfflor med matjesill, hackat ägg, creme fraiche och dill. En riktig höjdare i sommarvärmen. Jag serverar ofta våfflor till familjen på altanen både i stugan och i stan och de här matiga våfflorna är ett bra lunchalternativ för de vuxna som tycker om sill. Min egen variant blir en bönvåffla med matjesill, ägg, youghurt med låg fetthalt och dill.
 
Grundrecept på bönbröd hittar du här. Jag tar mindre fiberhusk till våfflorna. den här gången 2 msk men kommer att dra ner ytterligare nästa gång eftersom smeten blir väldigt tjock när fiberhusken sväller. 
 
☀️ och barnbarn