Tannie Marias recept på kärlek och mord av Sally Andrew

Boktips!
 
Om jag skulle sätta in mina böcker i bokhyllan utifrån kategorier, så ger jag den här boken en plats i delen för feelgoodböcker. ”Tannie Marias recept på kärlek och mord” är skriven av författarinnan Sally Andrew och blev min avslutande bok i bokcirkeln Låna och Läs för perioden 2016/2017. Tannie Maria är en intressant och sympatisk kvinna med en stor förkärlek till mat och hon tar mig med på ett sinnrikt äventyr i Sydafrikas inre bergstrakter. Jag leds in i en händelserik handling med målande beskrivningar av personer, miljöer, dofter, smaker, känslor och ljud. 

Tannie Maria är änka, hennes man misshandlade henne och hon förstår inte riktigt själv sitt behov att att hitta kärleken på nytt. Hennes relation till mat är både ljuvlig och komplicerad. Hon lagar den, äter den, talar med den och använder den som ett sätt att kommunicera med sin omgivning. Hon anser att mat är ett lysande sällskap, som dock sällan svarar på tilltal, men konstaterar också att det kanske är just det som gör den så intressant. 

Hon försörjer sig på att skriva matspalter i stadens tidning och har där stora möjligheter att utöva och utveckla sitt intresse för mat. När hennes matspalt plötsligt läggs ner, tar hon efter viss tvekan på sig uppgiften att svara på frågor om läsarnas kärleksbekymmer. Tannie Maria har inga recept på kärlek och beslutar sig därför att sammanlänka svaren med det hon är skicklig på, läckra matrecept. En av tidningens läsare som ber om råd, är en kvinna som lever i en liknande relation som Tannie Maria tidigare gjort. Hon författar ett svarsbrev med ett tillhörande recept och blir därmed indragen i en mordhistoria där matlagningskonsten blir hennes effektivaste vapen. 

”Tannie Marias recept på kärlek och mord” är en bok där en stundtals lite kaotisk handling blandas med ett behagligt flyt och mord, mat, vänskap och kärlek kokas ihop till en smakrik och väldoftande curry.

Min recension finns publicerd på Aktuella böcker och recensioner hos Vängåvans bokandel och där kan du också läsa mer om boken och om uppföljaren som kom ut i mitten av den här veckan.
 
 
 
 
Nu är det snart startdags för höstens skrivarkurs.
Är du intresserad av att vara med så hittar du mer information här
 
 

Kommentera här: