Min tid räcker aldrig till och jag skulle behöva fler timmar på dygnet. Men jag är medveten om att det inte är tiden som är mitt problem, utan planering, prioritering, kraft och ork. Ibland behöver jag stanna upp och hitta balansen i den vardagliga, oftast lite kaotiska värld som jag befinner mig i. Ofta upplever jag mig själv som cirkusdirektören i min egen livscirkus och att jag har möjligheter att påverka om jag verkligen ger mig tid för eftertanke. Varje morgon när jag står där, mitt i manegen, med en ny dag att ta beslut om, så gäller det att göra rätt val, rätt prioriteringar, lägga energi på rätt saker och att fånga dagen på rätt sätt.

Det här borde inte vara så svårt och det finns massor av tips i tidningar och böcker som lovar energi, glädje och ett långt och lyckligt liv om jag bara följer råden och gör de livsstilsförändringar som det skrivs om. Under åren har jag läst många av de här tidningarna och böckerna, men även om jag är min egen cirkusdirektör, min egen lyckas smed, så gäller det att sortera i tipsen, hitta verktyg som känns bra och att orka göra förändringarna. Det jag lärt mig är att valen och prioriteringarna skall kännas meningsfulla, vara begripliga och kanske det viktigaste av allt, jag måste både kunna och orka göra dem.

Jag har inte så stora kunskaper i Feng Shui men har under de sista åren försökt  läsa in en del  för att hitta verktyg som känns bra för mig. I Maria Österborgs och Marianne Jensen Roses webbkurser  ”Feng Shui på lätt sätt  finns många bra tips och ideer som jag använder mig av. Även om det inte alltid är så lätt, så försöker jag att hitta en balans både i boendet, och i trädgården och på det sättet kunna ta del av den energi  som jag så väl behöver. För mig handlar det inte om inredning med vackra möbler inomhus och dyra rosenbuskar utomhus, utan om små  viktiga detaljer som en bukett ringblommor på köksbordet, som odlats i köksträdgården vid havet av frön som torkats från fjolårets skörd. Det ger mig en känsla av sammanhang när den är som bäst, vackert, meningsfullt, begripligt, enkelt och fullt hanterbart. I deras nya kurs Feng Shui i trädgården – del 2”  finns ett intressant kapitel om de nio Livsaspekterna som tillsammans bildar Ba Guan. Eftersom min trädgård ute vid havet fortfarande är stormskadad och vindpinad och i ett dåligt skick så är Ba Guan ett intressant verktyg som ger möjlighet till att fokusera på små delar av tomten. Alla delar har en egen inne- boende kvalitet som följer olika aspekter av livet. Samtidigt som det skapar rum i balans, berör det också olika delar av mitt eget liv. När jag lägger Ba Guan över min trädgård så visar det sig att kryddträdgården, den del där jag trivs bäst och odlar mest är riktning 7 som står för kreativitet och barn.

Allt är en helhet, mina val där i min egen manege påverkar inte bara mitt liv. Om jag mår bra så kan jag utveckla mina kreativa sidor som ofta får stå tillbaka, och förhoppningsvis så kan den energi det frigör ge mig kraft att finnas där för mina barn och barnbarn. Jag rör mig hela tiden framåt och allt bakom mig är oåterkalleligt och kan inte göras om. Men jag kan göra det på nytt och då kanske också på ett annat sätt. Oförutsägbara skillnader kan uppstå även om systemet styrs av deterministiska lagar. En fjärils vingslag i Hongkong kan skapa tornados på andra sidan jordklotet, vilket visar att en obetydlig händelse kan utlösa en stor förändring.

 

 

3 kommentarer

NORRSKEN EMMA

10 Aug 2017 11:25

ha en bra torsdag

kram

Svar: Tack Emma! Desamma till dig. Roligt att du tittat in till mig. 😊
basilica@live.se

Karin

14 Aug 2017 17:56

Intressant läsning. Känner igen mig en del i det du skriver// Karin

Svar: Ja, hört fler som säger det. Att vara tålig och hålla ut är ofta bra egenskaper men ibland kan det göra mer skada än nytta. Små förändringar kan göra stor nytta i vår vardag. Att hitta verktyg som stödjer beteendeförändringarna kan vara en fördel.
basilica@live.se

Delfinolinen i Viken

15 Aug 2017 13:58

Jag lever efter tips o kunskap från kunniga mästare i österländsk visdom. Västerländska kunskaper har mindre betydelse för mig - eftersom detta inte är grundat i helhet o kärlek :)
Jag har inte heller så jättestor kunskap i feng shui, men känner att den kunskapen har stor betydelse för min hälsa o välmående osv :)
Behövs inget stort - bara mindre bitar, som steg för steg leder till nå't större :)
Ett väldigt fint inlägg med djupa tips hur DU tar hand om DIG o DITT liv - fortsätt så :)
Augustikraam med önskan om god hälsa o kraft för dig o dina nära :)
:D

Svar: Tack! Visst är det så. Små saker ledet till något större. Ta väl hand om dig. Maud
basilica@live.se

Kommentera

Publiceras ej