Botgöraren av Viveca Sten

En av de serier som jag följer är Åremorden av Viveca Sten. Den utspelar sig i välkända trakter i jämtlandsfjällen. Viveca Sten är mest känd för Sandhamnsserien men genom covid-19 blev hon kvar i Åre och det har vuxit fram en ny huvudkaraktär och nya brott i den omgivningen. Hanna Ahlander har nu hunnit utreda ett flertal fall i Åre med omnejd och i den tredje delen Botgöraren arbetar hon också en del i Östersund.

Den här gången sker en stor del av handlingen på det exklusiva hotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre, där en kvinna hittas mördad i sin svit. Hanna Ahlander har en längre tid arbetat med olika narkotikaärenden men kallas nu till mordplatsen. Tillsammans med kollegan Daniel Lindskog är hon snabbt på plats och börjar utreda vad som hänt. Offret Charlotte Wretlind har koppling till Storliens fjällhotell som tidigare varit en anrik skidanläggning och det öppnar upp misstankarna mot någon eller några som motsäger sig en rivning och nybyggnation av anläggningen. Det är ändå skillnad på att uttrycka sig som nättroll i en facebookgrupp mot att med berått mod hugga ner en försvarslös kvinna.

I en tillbakablick från julen 1973 får vi också följa 17-åriga Monika som börjar sitt första arbete som servitris på Storliens fjällhotell. Hon påverkas av lyxen och flärden på hotellet och drömmer om en rik man som kan ta henne med från den grå vardagen på landsbygden till ett mer exklusivt liv i storstaden.

Daniel har svårt att glömma plågsamma barndomsupplevelser och polisarbetets långa dagar påverkar hans familjeliv. Både han och Hanna lägger all sin energi på utredningen vilket inte alltid visar sig vara en fördel för deras personliga relationer. När de får larm om ytterligare ett mordfall förstår de att någon som är rädd för sanningen är beredd till vad som helst för att förhindra att den kommer fram.

Polisen Anton Lundgren finns också med i utredningen och arbetar med att följa upp de beslut som tagits i kommunen för Storlienprojektet. Precis som för Hanna och Daniel knyts hans känslor och personliga relationer in i handlingen på ett empatiskt sätt.

Det här är en mycket välskriven och spännande bokserie med fina miljö och karaktärsbeskrivningar. Jag har bara besökt Åre som turist men det är lätt att orientera sig i både samhället och de kringliggande orterna. Utsikten från Förberget, den lyxiga fjällstugan som tidigare ägdes av Zlatan och fabriken som tillverkar de goda pralinerna i de färgglada strutarna. Allt känns så inkännande och det finns ett djup i berättelsen som jag älskar, fjällmiljön och norrlandskänslan påverkar min läsning till någonting mycket positivt. Den här serien vill jag fortsätta att följa länge….länge……

Våra livserfarenheter formar oss - på gott och ont!

TackViveca Sten för de här läsupplevelserna, du är en fantastisk författare.

Nämnde jag de goda räkmackorna på ortens populära bageri?

Botgöraren
Författare:
 Viveca Sten
ISBN: 9789137158679
Utgivningsdatum:  2022-10-04
Förlag: Bokförlaget Forum

  (null)

 
En längre recension hittar du hos Kapprakt
 
 
 
 
 


Kommentera här: