Husets favorit - gratäng med variation

Nu måste jag få skriva om lite mat igen. Inget nytänk och en repris från tidigare, men så praktisk att vi gör den nästan varje vecka. Den går att varera i oändlighet och passar alla som kan äta ägg.

Grundreceptet heter "Frukostgratäng" och finns hos Under vårt tak som driver Paleoskafferiet. Jag har under åren använt mig av receptet och varierat det med olika varianter av grönsaker och protein och vi har aldrig blivit besvikna. Så vad gilla du? Spenat, grönkål, paprika, salladsgrönsaker (ärter, majs och paprika), sparris, lök, purjo, dill, persilja, det mesta fungerar. Förutom grönsaker har jag blandat i  bacon, kycklingbacon, skinka, fetaost, färsk och rökt lax, riven ost och mozzarella. Vi gör den oftast som middag och eftersom receptet är för 4 så blir det till lunch också dagen efter. Det går också att använda som matsäck och att servera på buffebord. Fetthalt och antal kolhydrater blir valfritt utifrån vad som används av grönsaker, ost, kött och fisk. Fungerar bra att göra i två personliga formar utifrån egna önskemål och naturligtvis vegetarisk. Ät med potatis, ris, grönsallad, rivna morötter, en klick majonäs eller bara lingonsylt. Valet är fritt, men jag lovar att det är gott.

Så här ser grundreceptet ut:

FRUKOSTGRATÄNG                                      4 portioner

250 g                   morot
100 g                   champinjoner
200 g                   bacon
70 g                     babyspenat
1 st                      gul lök
8 st                      ägg
persilja
himalayasalt (jag använder lite havssalt och smaksätter också med olika andra kryddor)
svartpeppar
Ghee att steka i (jag använder olja)

Ugn; 175 grader

Skala och hacka löken och skiva champinjonerna
Stek lök och champinjoner tills löken börjar mjukna
Tillsätt bacon i bitar
Stek tills röran börjar bli gyllenbun
Riv ner morötterna grovt
Stek allt en lite stund
Smaka av med persilja, salt och peppar
Vänd sedan försiktigt ner babyspenaten och låt den mjukna lite
Häll allt i en smord form
Knäck äggen i en bunke och vispa ordentligt 
Häll de vispade äggen över röran

Grädda Frukostgratängen i ca 30 minuter tills den har färg och äggsmeten känns klar 

HÄR är Paleoskafferiets orginalrecept
HÄR hittar du hur jag gjort med lite viktväktarberäkning
HÄR tipsar Undervårttak som driver paleoskafferiet om olika varianter av receptet

 
Middag för 4 eller middag och lunch för 2
 
 
Två varianter som också  passar på buffebordet eller som utflyktsmat. En med grönkål och kycklingbacon och en med vanligt bacon. Ett tips till buffen är spenat, sparris och lax.





Kommentera här: