basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Nutrition i bokform - kan vara både lätt- och svårsmält läsning

Publicerad 2020-12-27 16:36:00 i Allmänt, Hälsa, Paleo/Lågholkydratkost, Vid pennan - Lästips, Viktväktarna,

Att jag älskar böcker vet redan ni alla som följer mina inlägg och att jag tycker om kokböcker är inte heller någon hemlighet. Men att jag mest av allt tycker om böcker som ger mig både spännande händelser, vetenskaplig fakta, vardagliga berättelser, mat och goda recept i samma tryck är kanske inte så självklart.

Under mina tidigare studier och i mitt arbete med och kring olika nutritionsfrågor har jag hela tiden utgått från livsmedelsverkets rekomendationer och socialstyrelsens fakta och restriktioner. Om det alltid är det bästa, det är jag inte rätt person att uttala mig om, men en sak är jag säker på, forskningsrapporter och veteskaplig fakta har alltid intresserat mig. I dag är jag pensionär och har möjlighet att analysera och testa helt själv utifrån mina egna och andras erfarenheter och ingenting behöver vara evidensbaserat. Under den senaste tiden har jag varvat mitt vanliga bokläsande och mitt  bläddrande i kok- och matböcker med att läsa/lyssna på två äldre och två nyare böcker om kost som visar på att nutritionsfrågor kan tacklas från många olika håll.

 

Matrevolutionen: Ät dig frisk med riktig mat
Under de senaste tio-femton åren har allt fler läkare och kända professorer insett lågkolhydratkostens fördelar och att det inte längre skall finnas några vetenskapliga skäl till att vara rädd för naturligt fett. Vi minns alla läkaren Annika Dahlqvists rekommendationer av kolhydratfattig kost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes som kritiskt granskades och 2008 fick hon ändå rätt när socialstyrelsen fastslog att hennes råd överensstämde med vetenskap och beprövade erfarenheter. I "Matrevolutionen: Ät dig frisk med riktig mat" som kom ut under våren 2011 visar läkaren Andreas Eenfeldt på att det inte längre skall finns några vetenskapliga skäl till att vara rädd för naturligt fett. Har vi under alla år arbetat i fel riktining? En intressant bok med mycket fakta och råd, som det sedan är upp till mig som läsare att reflektera över och ta ställning till. 

Ur innehållet: Vad är du designad för att äta?,  Misstaget, Fettskräcken och fetmaepidemierna, Hur du undviker välfärdssjukdomarna, Viktnedgång utan hunger: njutmetoden, Guide för nybörjare, frågor, svar och myter, Den läckraste maten.

Matrevolutionen: Ät dig frisk med riktig mat
Författare: Andreas Eenfeldt
Utgivningsdatum: 2011-02-10
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN 9789143510041

 

Kris, kalas och kolhydrater : recept och berättelser för goda och dåliga dagar
Kulturjournalisterna och amatörkockarna Anna Hellsten och Annina Rabes Kris tar oss här med på en resa i matens värld. Den handlar om recept, matminnen, barndom, glädje, sorg, lycka och misslyckanden. "Kris, kalas och kolhydrater : recept och berättelser för goda och dåliga dagar " handlar om livet i allmänhet där mat och ätande står i fokus. Det här är en matbok för oss som tycker lika mycket om att läsa om mat som att laga och äta den. Det här är ingen bok som jag funderar kring i efterhand men den var intressant som matkuriosa och ett avbrott från kriminalromaner och andra mer svårsmält läsning.

Kris, kalas och kolhydrater : recept och berättelser för goda och dåliga dagar
Författare: Annina Rabe, Anna Hellsten
Utgivningsdatum: 2020-05-12
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN 9789178870400

 

Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt 
En person som det i dag skriv flitigt om i pressen p.g.a. av att hans arbete som "flickfotograf"  och osämjan med Leif G persson, är Bingo Rimér. Han har varit med och tagit foton till nästa bok som jag läst.  Boken av hans sambo  Katrin Zytomierska kom ut i december 2011 efter att många av hennes bloggläsare tjatat om att få hennes tips och råd i bokform."Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt" är precis som titeln säger författarens egen metod som visade sig passa bra för just henne. Men frågan är om den passar de kvinnor som inte har gott om pengar, som har möjlighet till att arbeta hemma eller att betala för barnpassning. Katrin vägde plötsligt 89 kilo efter att ha fött sin son och minskade 33 kg efter att ha hittat sin egen variant på LCHF kost. Hon har gjort ett fantastiskt arbete och många av hennes tips är säkert bra, men det jag inte tycker om med boken är hennes attityd och syn på övervikiga. Jag har själv arbetat med coachning och vet att man ibland måste trigga och utmana för att få ett bra resultat men, jag tycker ändå att hon här ofta går över gränsen. Under våren 2020 har Katrin Zytomierska börjat äta och skriva om vegankost och hennes hälsoföretag har fått kritik efter ett uttalande om tillskott i coronatider. Några tips har jag ändå tagit med mig så jag ser inte boken som onödig läsning, även om den inte hamnat på min +lista.

Dags att bli smal! LCHF på mitt sätt
Författare: Katrin Zytomierska
Utgivningsdatum: 2011-12-20
Förlag: Lind & Co
ISBN 9789174610635

 

Bantardoktorn rockar fett: anekdoter från ett läkarliv
Den fjärde matboken jag läst den senaste tiden är skriven av min gamle guru Stefan Rössner "Bantardoktorn rockar fett : anekdoter från ett läkarliv"  är en ganska rolig bok om hans liv i hälsans tjänst. Visst hade jag väntat med mer om hans överviktsarbete (jag gjorde för ett antal år sedan ett studiebesök på Karolinska sjukhusets överviktsenhet och har också lyssnat på honom som föreläsare) men hans små anedokter och tillbakablickar på ett långt läkarliv är roande och har förgyllt mina promenade under juldagarna. I mitt överviktarbete använde vi oss av en serie pjäser om kosthållning och hälsa som sändes på Tv och som sedan kunde inskaffas och spelas upp i undervisnningssyfte. Stefan Rössner var själv en av skådespelarna och den uppskattades mycket av barnen och ungdomarna i överviktsgrupperna. I boken får man en inblick i författarens i livet som läkarstudent och nyutexaminerad läkare på sextio- och sjuttiotalen och olika fallstudier från patienter han inte glömmer. Boken är inte så personlig som en biografi men ändå en lättsam roande läsning eller lyssnande i mitt fall, eftersom Rössners skrivna text vidarebefordras av Fredrik Berling och hans röst passar mycket bra för ljudboks uppläsning.

Bantardoktorn rockar fett: anekdoter från ett läkarliv
Författare: Stefan Rössner
Utgivningsdatum: 2020-03-30
Förlag: Lind & Co
ISBN 9789178616121

Har du läst någon av böckerna och har en egen uppfattning om dem får du gärna skriva en kommentar här eller skicka ett mejl till basilica@live.se. Gilla gärna om informationen om böckerna passar dig. 😊

God fortsättning på helgen.

 
 
(null)Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Linda

Publicerad 2020-12-28 07:37:53

Så många böcker du hinner läsa. För mig går det sakta. Jag läser alla nya böcker långt efter alla andra.
Tack för alla dina tips. Linda

Svar: Kul att du tittar in och skriver en kommentar. 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela