basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Att behågas - att njuta på rätt sätt

Publicerad 2019-03-22 21:27:00 i Allmänt, Hälsa, Logoterapi, Viktväktarna,

Min gubbe och jag är som hamstrar när det gäller att plocka bär varje sommar och höst. Naturligtvis varierar tillgången men på något sätt så lyckas vi fylla frysen med något varje år. Det vi inte hittar i skogen finns oftast att köpa lokalt eller i någon av alla våra livsmedelsbutiker. Som viktväktare ser jag bär som det optimala vardagsbaslivsmedlet som passar till mycket, smakar bra och går att äta ofta och i ganska riklig mängd. Ett vanligt kvällsfika hos oss är en skål med bär och en klick Larsas 0 %-iga yoghurt. Alla bär passar inte för mig att äta, men eftersom alternativen är många, så fungerar det ändå riktigt bra. Blåbär, hallon, hjortron, svarta vinbär, lingon och jordgubbar är det som finns i frysen nu ibland blandar jag i frysen mango, hackat äpple, skivad banan eller andra färska frukter för att höja nivån av sötma. Valet av att använda socker och sötningsmedel är helt valfritt. För att öka smakupplevelsen så brukar jag ibland använda några droppar vaniljessens eller vanillinsocker, jag har svårt för smaken på vaniljpulver, men det är ju också ett alternativ.
 
För ett antal år sedan skrev jag ett inlägg om det origentaliska begreppet "tjeif", som kan liknas med ordet njutning. Att äta bär från lokala skogar stämmer väl in på ordet tjeif för mig. Det känns som ett bra val för både miljö, hälsa, plånbok och dessutom så smakar det gott. Att behågas - som att njuta på rätt sätt.
 
"En behågare brukar behåga, en behågfull stämmning möjliggör ett behåg och ett behågshandikapp innebär en oförmåga att behåga. -  Nästan allt man gör kan man också göra med behåg om man tycker om det man gör"   
 
Inlägget kan du läsa HÄR 
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-03-23 11:10:54

Åh, vilka skatter du o "gubben" hittar i naturen - fulla med näring o smak :)
Jättebra ersättning för söt fika med socker :)
Vilken tur att du klarar av att plocka bär o få hem denna skatt - klarar inte jag faktiskt . . .
Var tacksam för det min vän - min värk påverkas även av annat som hindrar mig, bl a nerver i kläm osv - så jag (som under hela min barndom varit med mina föräldrar i skogen o skördat allt) - klarar inte av det - så är det bara :/
Men att sätta mig på en stubbe i skogen o känna in den underbara kraftgivande energin, är helt underbart :) Är hukandet o bockandet, som är för tufft för mig . . . Så tummen upp för dig som fixar det - iaf överlever det o har möjlighet att njuta även då - plus att njuta av egen skörd :)
Så - fortsätt att behÅgas du - är du värd :D
En behÅgande kraam med kraft, vår o ljus,
:D


Svar: Ja, med lite värktabletter, tjur och positivt tänk så tar jag mig oftast runt i skogen. Bra för psyke och skäl. Och naturligtvis för maghälsan också, bär är ju nyttigt. Det ger välbehåg. 😊 Trevlig lördag till dig.
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Välkommen till min blogg. Här hittar du en hel del fakta, men också reflektioner som sår frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur en vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och dig som läsare. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet. Mina inlägg blir därför en mix under flera olika kategorier. Du hittar mina boktips under kategorin Vid pennan - lästips och det jag skriver om mat finns du under Mat och Bak, Viktväktarna, Paleo/Lågkolhydratskost och Glutenfritt. Under kategorierna Logoterapi och Hälsa finns lite smått och gott om livsbalans och meningen med livet och ibland skriver jag också under kategorierna Hantverk och Återbruk. På Instagram finns mina boktips på @basilica55 och mitt tänk om kost och träning på @basilicakost. Följ mig gärna både här och på Instagram. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela