Chilensk gryta utan makaroner som lågkolhydratskost

Ett välbesökt inlägg här är Chilensk makarongryta från 70-talet. Grytan är inget som sticker ut i dag men på 70-talet var det en nyhet i min matvärld. Jag tycker fortfarande att den förtjänar en plats på matbordet men som lågkolhydratskost ställer makaronerna till problem.
 
Efter en del funderande så blev det en ny variant med blomkål i stället för makaroner.
 
Chilensk gryta med blomkål 
4 portioner  Tillagningstid 15-25 minuter

4 dl hackad blomkål  (hackas till samma storlek som makaroner))

1 gul lök (eller salladslök)
1 bit rotselleri (skjälkseller går också bra)
400-500 g nötfärs

Smör till stekning 

Vitpeppar och/eller paprikapulver (ev. torkad 
basilika och oregano eller egna favoritkryddor)
1-2 msk tomatpuré. Chilisås utan socker)
0,5 dl vatten eller buljong och klippt persilja

Bryn den hackade blomkålen mjuk i smör. Låt stå.

Hacka lök och skär rotsellerin i små bitar.  
Bryn allt i smör och blanda sedan ner köttfärsen. Stek allt till en fin färg.
Krydda med salt och de kryddor du önskar.
Fräs med tomatpuren och späd med lite vatten eller buljong så att grytan blir saftig.
Låt puttra tills allt är genomstekt.

Strö över klippt persilja och servera med tomater och en grönsallad.

Enkel vardagsmat som kan lagas i förväg och som passar bra till matlådor.

Orginalreceptet från 70-talet ser ut så här:

Chilensk makarongryta                                                                                                
4 portioner 
 Tillagningstid 15-25 minuter

4 dmakaroner 
1 ½ liter vatten 
1½ tsk salt 
2 stora gula lökar 
1 bit rotselleri 
200 g malet kött 
1 msk margarin eller smör 

Vitpeppar eller paprikapulver 
Lite tomatpure och klippt persilja.

Länk till mitt tidigare inlägg som viktväktarrecept hittar du HÄR

(null)

Chilensk gryta med blomkål, min variant av receptet från 70-talet.

 

Vill du göra en god alternativ makaronpudding utan makaroner så hittar du min favorit HÄR





Kommentera här: