Litteratur är ett sätt att mötas - en ny söndagsbetraktelse

"En god bok ger läsaren en förnimmelse av att det är vår egen erfarenhet vi läser om.                         När litteraturen är som bäst tycker vi att vi plötsligt minns något viktigt som vi vetat men glömt."

                                                                           Olof Lagerkrantz

Att läsa en bok är inte bara en verklighetsflykt, det kan också vara bra för hälsan. Läsning som medicin, kallas biblioterapi och kan  lindra oro och ångest. Under första världskriget upptäcktes att läsning kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater och för några år sedan startade  den första svenska högskoleutbildningen i biblioterapi. På samma sätt som terapier kopplas till olika konstnärliga områden som musik, bild och dans är biblioterapi en uttrycksfull terapiform. Läsning av skönlitterära verk och samtal om dem ligger här i fokus. Skönlitteraturens betydelse för människors hälsa är inget nytt. Aristoteles betraktade litteraturen som läkemedel för själen och i litteraturen har det alltid funnits en stark tilltro till litteraturens positiva betydelse. Biblioterapin har sakta vuxit fram under 1900-talet och har utvecklats mest i USA där uppmärksamheten varit stor både i samhället och inom den internationellt förankrade forskningen. Det känns spännande att den nu används mer och mer här i Sverige.

Vad är då  biblioterapi för mig?

Jo, läsningen ger mig inspiration och kreativitet att fantisera och leka med orden. Det ger insikt, tröst och bearbetning av minnen och händelser bakåt i tiden. Det visar på och ger möjligheter till att utforska områden som förmedlar hopp och tro för framtiden. Litteratur ur ett salotogent/ hälsobringande perspektiv känns meningsfullt, begripligt och hanterbart. Precis som med mitt bloggskrivande blir läsningen en kompass i dåtid, nutid och framtid, där alla är lika viktiga för att kunna se en helhet.

Det är så jag ser på värdet av all kultur, att kunna assimilera mina tidigare upplevelser och erfarenheter med handlingen i en bok, teater, konsert eller i en film och resultatet blir en helt ny upplevelse som ibland också kan vara lite obehaglig och skrämmande.

Töres Theorell, professor i psykosocial medicin har utvecklat forskning om sambandet mellan kulturella aktiviteter och hälsa. Han betonar betydelsen av kultur för vårt välbefinnande och menar att det gemensamma för alla kulturformer är att de tar sig in i hjärnan på ett annat sätt än vanliga samtal. Kulturen överrumplar vårt förnuft, överraskar oss och gör oss känslomässigt berörda. Det viktigaste med kulturaktiviteter är att vi kan få en ökad känslomässig förståelse för både oss själva och andra och därmed får vi ett bättre socialt samspel och en smidigare vardag. Kulturaktiviteter kan motverka stress och hjälpa mot utmattningssyndrom.

Litteratur är ett sätt att mötas – i böckernas värld är ingen ensam. 


Vilket värde har böcker och andra kulturella aktiviteter för dig?


Anna Maria Ekblad gjorde ett inlägg på sitt instagramkontot idag om min recension av antologin Julskuggor. Tittar du in för att läsa den så hittar du den HÄR 

(null) 

Jag hittade två böcker i mammas bokhylla häromdagen. De tillhör mig och har haft stor betydelse för mitt bokintresse. Tracy Chevalier har skrivit många böcker och den mest kända är Flicka med pärlörhänge som skildrar en period i Johannes Vermeers liv och målande. Boken kom 1999 och beskriver en kärleksrelation mellan Vermeer och Griet som är en fiktiv tjänsteflicka som sitter modell för bilden. Handlingen som inte är sanningsenlig visar en tid då det bara var männens gärningar som räknades. Boken filmatiserades 2003 och jag älskade både boken och filmen. Målningen finns på Mauritshuis i Haag, Holland.

 

Finns nu som Ljudbok och e-bok 

ISBN: 9789176791332

(null)

I dag är det första advent och vi har precis satt ljusen på plats i vår gran på altanen. Här bjuder jag på en liten adventsgran som auktionerades ut in går kväll på Årets Auktion på kapellet i Norrhassel. Den är gjord av EmmaSelina och jag hoppas på att få en likadan till vår entré om några dagar.

(motivation.se)













Kommentera här: