Midsommarens författarintervu med Christoffer Sorner och rock ’n’ rolldetektiverna Hansson & Nilsson

Äntligen midsommar och dags för en författarintervju!

Christoffer Sorner bor i Stockholm och jobbar som företagare. Han har ett stort intresse för populärkultur, film, musik, böcker, serietidningar, teveserier och även spel. Det här gör att han ser över 250 filmer om året (oj, 🫢 då har han sett mer än 8000 filmer), När 80-talet ringde och ville ha fler kvinnliga actionhjältar så ställde han självklart upp. Nu har han gett ut två böcker om rock ’n’ rolldetektiverna Hansson & Nilsson och jag är helt säker på att det kommer fler.

Hansson & Nilsson Löser Fallet
Hansson & Nilsson löser fallet igen
Visto Förlag

Christoffer har ställt upp och svarat på 10 snabba frågor inför midsommarens boksnok. En mix av böcker, mat och samhällsengagemang.

1. Midsommar är en helg som många firar traditionsenligt. Hur firar du din midsommar?
Midsommar är verkligen en härlig högtid. Jag firar inte traditionellt med blommor i håret och dans runt stången. För mig är det snarare viktigt att samlas vänner och familj runt bordet och njuta av så många olika sillsorter som möjligt. En och annan snaps hör till sillen och det är kul att hitta kombinationer som fungerar bra ihop. Utöver sillen är gravad lax är aldrig fel och med lite knäckebröd, potatis och kokta ägg är jag helt nöjd med midsommarbordet.

2. Är det någon speciell maträtt som du vill ha på ditt midsommarbord?
Klassiskt inlagd sill. Jag testar gärna massa andra varianter och det är verkligen kul att ta sig igenom så många som möjligt. Men hjärtat brinner lite extra för den inlagda sillen.

3. Vad inspirerar dig till att skriva böcker?
Jag har alltid varit en stor filmslukare och redan i min debut, tonårsboken Betong, finns mängder med referenser och inspiration från diverse filmer inom tonårsgenren. Mina deckare är helt klart inspirerade av 80-talets alla actionkomedier och även av 80-talet i sig som är en så kul tidsperiod när allt var maxat, allt var överdrivet och allt gick i neonfärger. Musik är också en viktig inspiration och jag lyssnar alltid på musik när jag skriver. Då är det viktigt att det blir rätt låtlista och givetvis är det 80-talsmusik som dånar ur högtalarna när det är dags att skriva på Hansson & Nilsson.

4. Vad gör du om du kör fast i ditt skrivande?
Tack och lov händer det extremt sällan. Det kan dock inträffa att jag fastnar i ett kapitel och inte riktigt vet hur jag ska komma från A till B. Då är det bäst att bara sluta skriva den texten just den dagen och återkomma till texten vid ett senare tillfälle. Någonstans på vägen jobbar hjärnan undermedvetet och så finns en lösning nästa gång jag sätter mig vid datorn. Under tiden passar jag på att skriva på en annan text.

5. Vilken bok läser du i just nu?
Två stycken. Dels Myladys Son av Alexandre Dumas som är fortsättningen på De Tre Musketörerna som jag läste ut nyligen (för femte gången ungefär). Och dels Gourmand av Peter Westberg som är en spännande thriller som jag rekommenderar varmt. Det är sällan jag läser två böcker samtidigt. I det här fallet hade jag börjat läsa på Myladys Son när jag äntligen fick tag på ett exemplar av Gourmand som jag helt enkelt var alldeles för sugen på för att vänta.

6. Vilka böcker dras du till i en bokhandel?
Omslaget är alltid a och o. Är det mycket dödskallar, rocknroll, pinuppor, tatueringar och liknande lär jag garanterat plocka upp boken för att kolla närmare på den. Sedan beror det på vilken fas jag är i. Ibland läser jag bara biografier. Ibland bara deckare. Ibland bara fantasy. Eller skräck. Och så vidare. Jag fastnar i en genre och läser som en galning i ett eller två år för att sedan byta till något annat.

7. Finns det några samhällsfrågor som du brinner speciellt för?
Som deckarförfattare brinner jag lite extra för lag och ordning. Det är skandal att polisen är underbemannad och underbetald. Jag blir också sjukt ilsk varje gång jag läser att en kvinna tvingas föda barn i bilen på motorvägen för att det lagts ner BB-avdelningar. Det är inte värdigt vårt land.

8. Hansson & Nilsson Löser Fallet var din första deckare och nu har uppföljaren Hansson & Nilsson löser fallet igen precis kommit ut. Kan du säga något om den?
Som vanligt kretsar handlingen kring musikbranschen. Ester, som är Sveriges absolut mest kända sångerska i mitt fiktiva Sverige, har en gravid tonårsdotter som blir kidnappad. Desperat söker hon hjälp hos Sveriges enda rocknrolldetektiver som genast tar sig an fallet.
Samtidigt smyger en vältränad legosoldat i hasorna på våra hjältar. Han är ute efter hämnd för det som hände hans bror i första boken (inga spoilers här) och har bestämt sig för att det är Hansson och Nilsson som ska betala – i blod.
I sann 80-talsfilmsanda är uppföljaren något mörkare och mer "vuxen" än första delen. Det var viktigt att utveckla karaktärerna och ge dem en något större utmaning att bita i än i första boken, samtidigt som jag ville behålla tempot och humorn som många läsare uppskattade. Dessutom var det kul att skapa en skurk med flera bottnar som man kan sympatisera med även om han är ute efter våra två deckarhjältar.

9. Har du något favoritcitat från dina böcker?
"Dags att öppna en burk sparka stjärt." - Hansson

10. Du och din författarkollega Anna Maria Ekblad har rest runt på en signeringsturné under våren. När får vi möjlighet att träffa er här i Sundsvall?
Vi kommer till Sundsvall redan 9 juli. Vi kommer stå vid Akademibokhandeln/Vängåvan mellan 11-16:00 och finns även på Bishop’s Arms senare på kvällen mellan ca 17-20:00. Vi har utökat vår duo till en trippelkombo och har med oss lokala supertalangen Carina Aynsley som också precis släppt två nya titlar. Vi ser fram emot att träffa alla härliga läsare i Sundsvall. Varmt välkomna förbi!

TACK! Christoffer Sorner för att du ställer upp på den här intervjun!

Jag har precis börjat läsa Christoffers nyutkomna bok Hansson & Nilsson löser fallet igen så min recension dyker upp här inom snar framtid.

Trevlig MIDSOMMAR!

Är du författare och vill vara med i mitt boksnok under hösten så hör av dig till basilica@live.se eller skicka ett meddelande på @basilica55

Referenser: vanganan.se

Del 2: Hansson & Nilsson löser fallet igen
Författare: Christoffer Sorner
Utgivningsdatum: 2022-05-11
Förlag: Visto Förlag
ISBN: 9789178857227

Del 1: Hansson & Nilsson Löser Fallet
Författare: Christoffer Sorner
Utgivningsdatum: 2021-05-28
Förlag: Visto Förlag
ISBN: 9789178854196 

 
Fotot har jag fått av Chrisoffer och jag är så imponerad av ordningen i hans bokhylla. Perfektion 🙂

 

 





Kommentera här: