Mandelvåfflor med blåbär - eftermiddagsfika i solen

Jag vet att mandelvåfflorna är ett återkommande recept här på min blogg, men de både goda och enkla att göra. När solen skiner och skogen är full av blåbär så är det gott med blåbärsvåfflor till kaffet. Mitt minivåffeljärn gör inte våfflorna så frasiga, men fina och goda och det räcker för oss.
 
Det här receptet har jag hittat hos Birgitta Höglunds mat och i hennes kokbok Gammaldags husmanskost på nytt sätt som hon skrivit tillsammans med Annica Dahlqvis.

Grundreceptet blir till 5-6 små våfflor i mitt KitchPRO minivåffeljärn med 1 msk färska blåbär i varje lagg. Pudra Sukrin Melis florsocker/vanligt florsocker på våfflan vid servering.
 
Birgittas grundrecept till ett vanligt järn.
Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små
2 ägg 
1 dl grädde/kokosgrädde 
1 dl mandelmjöl 
2 tsk fiberhusk 
2 msk smält smör 
1 tsk bakpulver 
1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under tiden du vispar. 

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla våffeljärnet med smör. och grädda i hett järn.

Den blir ganska fast, smet så rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflorna gyllenbruna.

Våfflorna passar under kategorierna  Lågkolhydratkost, LCHF, Paleo, Glutenfritt, Laktosfritt och går att göra mjölkfritt med mjölkfritt margarin eller ghee och kokosgrädde.

Länk till orginalreceptet  HÄR

(null)

(null)

 

Förlag: Lumio förlag

ISBN9789189387287

 

 







Kommentera här: