Veckosallad, pizzasallad, vitkålssallad - kärt barn har många namn

Ja, kärt barn har många namn och ingredienserna i recepten varierar. Jag föredrar att använda bara vitkål och lite röd paprika i min vitkålssallad och tycker att många veckosallader innehåller alldeles för mycket socker. Oljans vara och mängd handlar naturligtvis mycket om både smak och medvetna val. Namnen veckosallad, pizzasallad eller vitkålssallad spelar kanske mindre roll, men medge att det är praktiskt att ha en burk i kylen hemma eller på jobbet som tillbehör till lunch eller middag?

Min veckosallad
Till en mellanstor glasburk (gurkburk) med vitkål och några matskedar strimlad röd paprika gör jag en lag på:
0,5 dl rapsolja
1 msk socker (eller sötningsmedel som tex. sötströ)
0,4 dl äppelcidervinäger
1 nypa flingsalt
lite svartpeppar
(örtsalt)

Koka upp socker, vinäger och rapsolja., salt och peppar. Låt svalna.
Hyvla vitkålen med osthyvel, strimla paprikan och fyll upp glasburken.
Häll lagen över vitkålen och paprikan.
Förvara burken med locket på i kylskåpet.
Hos oss räcker den bara några dagar.

Icas recept på en sötare veckosallad hittar du HÄR:

Pizzasallad
När barnen bodde hemma så slakade jag (slog över kokande vatten) på vitkålen till pizzasalladen. Hela familjen ville då ha den typiska pizzeriasalladen. HÄR är ett recept på slakad vitkål.


Viktväktarsallad
Den här varianten på viktväktarsallad utan olja har jag hittat på Facebook.
1 kg vitkål och andra grönsaker
1 dl ättika
7 dl vatten
1 msk socker  (3 sp)
2 msk salt (grovt, men fungerar säkert lika bra med det salt som finns hemma.)

Lägg allt i en glasburk. Koka upp lagen och slå den över grönsakerna. Stäng locket, låt svalna och förvara sedan burken i kylskåp. Ger 3 sp för hela burken. 💚💙💜 Om du inte räknar alla inläggningar som 0 sp. 

Tips för den som är känslig för histamin
För den som måste tänka histaminer och inte vill fylla hinken för snabbt så är ättika det bäst alternativet och att inte låta salladen stå i kylen så många dagar. Den innehåller inte något animaliskt protein och bör kunna stå något dygn, men naturligtvis individuellt, beroende på känslighetsgrad.

Balsamvinäger 4000 mg histamin/100 g
Äppelvinäger 20 mg histamin/100 g
Ättikssprit 0 mg histamin/100 g

Min referens här är connorskitchen.se och där hittar du mer om histamin och inläggningar 

  (null)


 








1 Linda:

skriven

Vitkål är gott. Jag brukar också göra en laddning som pizzzasallad. Men jag slakar inte före.

Svar: Det finns många sätt att göra en god vitkålssallad på. Trevlig helg 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

2 Karin:

skriven

Jag skall testa med att göra en burk till kylen på jobbet. Tack för tipset.

Svar: Ja, det är praktiskt och tidssparande 😊
 
Follow my blog with Bloglovin

Kommentera här: