Lingonchutney till julens pateér

Har du lingon i frysen så testa att göra Lingonchutney (het lingonsylt), smaksatt med vitlök, chili och kryddor. Jag har gjort många burkar som nu väntar på att få förgylla julens stekar och pateér. Några av burkarna skall också få få följa med i julklappssäcken till nära och kära på julafton.

Ingredienser
1 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
750 gram frysta eller färska lingon
1/2 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
5 cm hackad grön chili som jalapeno eller 1 röd spansk chilipeppar eller valfri sorts chili efter tycke
1 klyfta vitlök
1/3 tsk garam masala
1/2 tsk currypulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk torkad ingefära
1 liten stång kanel

Grundreceptet och hur du gör hittar du på Receptfavoriter.se

Jag använder vanligt socker och blandar direkt med lingon och kryddor utan att smälta först. Kokar på låg värme i 20 minuter, skummar och fyller på burkar som jag sedan vänder upp och ner. Naturligtvis med ett tätt åtskruvat lock. 😊 Det går också bra att göra 2 och 3 dubbel sats. 

Receptet blir då väldigt enkelt så jag har gjort den här chutneyn flera gånger. Vilket socker som används påverkar naturligtvis smaken, men jag har oftast bara vanligt strösocker hemma. Eftersom det innehåller mindre socker än vanlig sylt så fungerar det också bra med ett alternativ till socker. Jag har testat med Sukrin Gold och med Ica sötströ, vilket gav en grumligare chutney men den passar oss bra eftersom den innehåller mindre kolhydrater. Naturligtvis också bra för den som har ett viktväktartänk. Den som sötar sina bär med honung borde kunna använda det här receptet också. Jag tillsätter det alternativa sockret på slutet av kokningen, kokar upp igen och skummar.

 
 
Jag är lite känslig mot lingon och några av kryddorna i chutneyn så jag äter inte så stora mängder av den. Vinäger kan vara lite knepigt för oss som reagerar på för stora mängder histamin så ett tips är att då använda äppelcidervinäger.
 
 

Kommentera här: