Bergslagens blå - del 1, 2 av Anna Jansson (nu också del 3 -5)

Anna Jansson firar 20 år som författare i år och det gör också bokserien om Maria Wern som de flesta känner till genom TV-serien med skådespelaren Eva Röse i huvudrollen. Jag har mött författaren på bokhandeln vid Vängåvan och hört henne berätta om sitt skrivande och jag har också lyssnat till henne när hon berättat om sin författarvardag på deckarfestivalen här i stan. Det är alltid mer intressant att läsa de böcker där jag kan relatera till författare och historier kring huvudpersoner och handling.

Bergslagens blå är en ny serie av Anna Jansson och den första delen Dotter saknad kom i augusti 2019. Kriminalinspektör Kristoffer Bark är seriens huvudkaraktär och den första boken handlar om hans dotter Vera som försvinner från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. Under fem års tid vandrar han sedan utefter Hjälmarens stränder för att söka efter sin dotter. Tre år efter Veras försvinnande saknas ytterligare en ung kvinna och Kristoffer Bark börjar inse att det finns flera samband mellan fallen. Att mista en dotter är en mardrömsupplevelse som här blir ännu mer smärtsamt när Veras mamma Ella inte klarar av sorgen. Hon söker tröst i sprit och andra medicinska droger, vilket gör att hon är i stort behov av hjälp.


Bok nummer två i serien, Skuggan bakom dig, kom nu ett år efter. Kriminalinspektör Bark leder arbetet tillsammans med några kollegor, där alla precis som han själv omplacerats till en speciell utredningsgrupp. När tidigare utredare inte gått till botten med att undersöka ett fall återupptas det och hamnar på Barks bord. Fallet gäller en död kvinna som precis som i sången om "Liten Karin" hittas död i en igenspikad tunna och gruppen börjar utreda om hon utsattes för hot innan hon dog. Snart inser Kristian Bark att hans sjukskrivna kollega Sara Bredow utsätts för liknande trakasserier och börjar befara att mördaren än en gång söker ett offer.

Det här är som alla Anna Janssons tidigare böcker, en välskriven och spännande bokserie. Kanske lite väl många sammanträffanden och personer som knyter samman till varandra, men som alltid tar författaren med mig på en spännande deckarresa. All information blir till ledtrådar som hela tiden leder in mig på fel spår. Hela tiden måste jag börja tänka om och analysera karaktärerna från nya vinklar. Det är precis den här sortens läsning jag gillar och jag ser fram emot nästa bok om den sympatiske Kristoffer Bark. Kriminalinspektören som till motsats till så många andra deckarpoliser oftast dricker lättöl. Han är ömsint men medberoende, på gott och ont finns han där för Veras mamma på hennes väg tillbaka i sitt tillfrisknande.  

Dotter saknad
Författare: Anna Jansson
Serie: Bergslagens blå (del 1)
Utgiven: 2019-08-27
Antal sidor 375
ISBN 9789113096995

Skuggan bakom dig
Författare: Anna Jansson
Serie: Bergslagens blå  (del 2)
Utgiven: 2020-08-10
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 398
ISBN: 9789113107363

Seriens del 3 Dansa min docka
Du hittar mitt inlägg HÄR  

Seriens del 4 Tala med de döda
Du hittar mitt inlägg  HÄR

Bergslagens blå Del 1-5 av Anna Jansson HÄR Finns också hos Vängåvans Bokhandel (Akademibokhandeln i Sundsvalls stenstad).

 
En bra dag i solen!
Strandhäng, en intressant ljudbok och en välgörenhetsstickning av upprepat återanvänt garn.  
 

Kommentera här: