basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Bergslagens blå - del 1 och 2 av Anna Jansson

Publicerad 2020-09-13 06:21:00 i Allmänt, Vid pennan, Återvinning,

nna Jansson firar 20 år som författare i år och det gör också bokserien om Maria Wern som de flesta känner till genom TV-serien med skådespelaren Eva Röse i huvudrollen. Jag har mött författaren på bokhandeln vid Vängåvan och hört henne berätta om sitt skrivande och jag har också lyssnat till henne när hon berättat om sin författarvardag på deckarfestivalen här i stan. Det är alltid mer intressant att läsa de böcker där jag kan relatera till författare och historier kring huvudpersoner och handling.

 

Bergslagens blå är en ny serie av Anna Jansson och den första delen Dotter saknad kom i augusti 2019. Kriminalinspektör Kristoffer Bark är seriens huvudkaraktär och den första boken handlar om hans dotter Vera Bark, som försvinner från sin möhippa i det lilla samhället Hampetorp utanför Örebro. Under fem års tid vandrar han sedan utefter Hjälmarens stränder för att söka efter sin dotter. Tre år efter Veras försvinnande saknas ytterligare en ung kvinna och Kristoffer Bark börjar inse att det finns flera samband mellan fallen. Att mista en dotter är en mardrömsupplevelse som här blir ännu mer smärtsamt när Veras mamma Ella inte klarar av sorgen. Hon söker tröst i sprit och andra medicinska droger vilket gör att hon är i stort behov av hjälp.


Bok nummer två i serien, Skuggan bakom dig, kom nu ett år efter och kriminalinspektör Bark leder arbetet tillsammans med några kollegor, där alla precis som han själv omplacerats till en speciell utredningsgrupp. När tidigare utredare inte gått till botten med att undersöka ett fall återupptas det och hamnar på Barks bord. Fallet gäller en död kvinna som precis som i sången om "Liten Karin" hittas död i en igenspikad tunna och gruppen börjar utreda om hon utsattes för hot innan hon dog. Snart inser Kristian Bark att hans sjukskrivna kollega Sara Bredow utsätts för liknande trakasserier och börjar befara att mördaren än en gång söker ett offer.

Det här är som alla Anna Janssons böcker en välskriven och spännande bokserie. Kanske lite väl många sammanträffanden och personer som knyter samman till varandra men som alltid tar författaren med mig på en deckarresa där informationen blir till ledtrådar där jag hela tiden leds in på fel spår. Hela tiden måste jag börja tänka om och analysera karaktärerna från nya vinklar. Det är precis den här sortens läsning jag gillar och jag ser fram emot nästa bok om den sympatiske Kristoffer Bark. Kriminalinspektören som till motsats till så många andra deckarpoliser oftast dricker lättöl och ömsint men medberoende, på gott och ont, finns där för Veras mamma på hennes väg tillbaka i sitt tillfrisknande. 

 

Dotter saknad
Författare: Anna Jansson

Serie: Bergslagens blå (del 1)
Utgiven: 2019-08-27
Förlag: Norstedts 

Antal sidor 375

ISBN 9789113096995

 

Skuggan bakom dig
Författare: Anna Jansson

Serie: Bergslagens blå  (del 2)

Utgiven: 2020-08-10

Förlag: Norstedts

Antal sidor: 398

ISBN: 9789113107363

  

 
En bra dag i solen!
Strandhäng, en intressant ljudbok och en välgörenhetsstickning av upprepat återanvänt garn.  
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela