Att behågas - att njuta på rätt sätt

Min gubbe och jag tycker om att plocka bär och fylla frysen varje sommar och höst. Naturligtvis varierar tillgången, men på något sätt så lyckas vi ändå ganska bra varje år. Det vi inte hittar i skogen köper vi lokalt eller i någon av alla våra livsmedelsbutiker. Frysen skall fyllas. Som viktväktare ser jag bär som det optimala vardagsbaslivsmedlet som passar tiöl det mesta, smakar bra och går att äta ofta och i ganska rikliga mängder. Ett vanligt kvällsfika hos oss är en skål med bär och en klick Youghurt. Olika bär passar till olika saker, men eftersom sorterna är många, blir alternativen många, Blåbär, hallon, hjortron, svarta vinbär, lingon och jordgubbar är det som finns i frysen nu och jag  blandar med fryst mango, hackade äpplen, skivad banan eller andra färska frukter för att höja nivån av sötma. Valet av socker eller sötningsmedel varierar. För att öka smakupplevelsen så brukar jag ibland använda några droppar vaniljessens, vaniljpulver eller vanillinsocker. Jag har svårt för smaken på rå vanilj men det är väl det mest naturliga alternativet.
 
För ett antal år sedan skrev jag ett inlägg om det origentaliska begreppet "tjeif", som kan liknas med ordet njutning. Att äta bär från lokala skogar stämmer väl in på ordet tjeif för mig. Det känns som ett bra val för både miljö, hälsa, plånbok och dessutom så smakar det gott. Att behågas - som att njuta på rätt sätt.
 
"En behågare brukar behåga, en behågfull stämmning möjliggör ett behåg och ett behågshandikapp innebär en oförmåga att behåga. -  Nästan allt man gör kan man också göra med behåg om man tycker om det man gör"   
 
Inlägget kan du läsa HÄR 
 
 
1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Åh, vilka skatter du o "gubben" hittar i naturen - fulla med näring o smak :)
Jättebra ersättning för söt fika med socker :)
Vilken tur att du klarar av att plocka bär o få hem denna skatt - klarar inte jag faktiskt . . .
Var tacksam för det min vän - min värk påverkas även av annat som hindrar mig, bl a nerver i kläm osv - så jag (som under hela min barndom varit med mina föräldrar i skogen o skördat allt) - klarar inte av det - så är det bara :/
Men att sätta mig på en stubbe i skogen o känna in den underbara kraftgivande energin, är helt underbart :) Är hukandet o bockandet, som är för tufft för mig . . . Så tummen upp för dig som fixar det - iaf överlever det o har möjlighet att njuta även då - plus att njuta av egen skörd :)
Så - fortsätt att behÅgas du - är du värd :D
En behÅgande kraam med kraft, vår o ljus,
:D


Svar: Ja, med lite värktabletter, tjur och positivt tänk så tar jag mig oftast runt i skogen. Bra för psyke och skäl. Och naturligtvis för maghälsan också, bär är ju nyttigt. Det ger välbehåg. 😊 Trevlig lördag till dig.
Maud Granholm

Kommentera här: