basilica

Bra mat. Boktips. Hantverk. Familj. Reflektioner över livet.

Greta Thunberg och en hållbar balans i hjärtat.

Publicerad 2019-01-19 21:12:00 i Allmänt, Hälsa, Logoterapi, Vid pennan,

Ett boktips i tiden!

Scener ur hjärtat  av Malena Ernman och Svante Thunberg är en bok om kris, en självutlämnande historia om att leva i en familj och i en värld där det ständiga arbetet är att vända kaos till ordning. I en familj där diagnoser blir ett måste för att göra vardagen något sånär fungerande. I en värld där vi alla, våra barn och våra barnbarn, skall kunna leva ett bra och tillfredställande liv, nu och i framtiden och med eller utan diagnoser. Boken handlar också om utbrända människor som lever på en planet där vädret hårdnar och stormarna ökar för varje dag.

Malena Ernman har nått internationell ryktbarhet och jobbat utomlands, bland annat på olika scener i Berlin, Wien och Amsterdam. Hon valde, för sina barn och allas framtid att ändra sin bana och spelar nu musical i Stockholm. Hennes dotter Greta Thunberg, fick vid 15 års ålder tala inför alla ministrar på det årliga mötet för klimatet. Bilden hon visar utåt är en stark ung aktivist, men hennes föräldrar berättar om en mycket känslig flicka med många problem. Med arv och stöd ger de henne möjligheter som inte alla barn och ungdomar har en kaotisk vardag. Efter mina år på en Barn- och Ungdomshabilitering har jag både erfarenhet och kunskap om de diagnoser och problem som beskrivs i boken. Jag har också erfarenhet av vilka styrkor som diagnoserna kan innebära och de krav som ställs på syskon och föräldrar.

Som gäst i fredagens Skavlan berättade Greta Thunberg om sin asbergerdiagnos och om sitt miljöarbete lokalt och globalt. Hon är en liten enkel och anspråkslös tös som genom arvsanlag och personlighet fått både egenskaper och styrka till att göra sig hörd som representant för så många barn och ungdomar över hela världen. På gott och ont, för hennes och familjens  liv är inte enkelt. Med stöd av sina föräldrar som fått kämpa sig fram till hjälp från både skola och sjukvård, har de sakta men naturligtvis rejält tilltufsade, tagit sig vidare under åren. Det har skrivits en hel del kritik om hur föräldrar kan tillåta sitt barn att strejka på skoltid och om att hennes miljöargument inte är vetenskapligt grundade, men vissa barn, som Greta Thunberg styrs inte så lätt. I den värld där hon befinner sig är livet svart eller vitt och då gäller det att som förälder arbeta med eller att känna sig helt besegrad. Jag vet, efter 23 års arbete med diagnostiserade barn, ungdomar och vuxna, en hel del om de superkrafter som de här personerna kan besitta. Men jag vet också att det krävs en hel del tålarmod, ork och kärlek för den som finns med i den innersta delen i microsystemet.  

De finns dagar när min ork och motivation inte räcker och då händer det ibland att det väcks en tanke om att få äga lite av den styrka som hela den här familjen besitter. Men jag vet också att när min egen familj befunnit sig i total kaos så visar de sig ofta, de där superkrafterna som man inte hade en aning om att de fann där. Som förälder är barnens mående det viktigaste och kaos är alltid början till ordning.

 
Scener ur hjärtat är en viktig bok om hållbarhet i miljön,
men också en viktig bok om hur vi hittar en hållbar balans i hjärtat.
  
Läs den!
 
 


Liknande inlägg

Kommentarer

Postat av: Karin

Publicerad 2019-01-20 08:59:55

Tack för lästipset!

Svar: Varsågod, bara att sätta igång att läsa. Du blir säkert inte besviken. 😊
Maud Granholm

Postat av: Delfinolinen i Viken

Publicerad 2019-01-21 10:11:33

Greta Thunberg o hela hennes familj - verkar ju vara så starka människor - mitt i alla problem o allt jobbigt dom fått gått igenom :)
Eller så har allt detta gett dom denna styrka :)
Och - så härstammar ju iaf mamma Marlena härifrån Viken :)
Jättefint program om Greta på Skavlan - en jätteduktig ung o ambitiös tjej :)
Ett intressant lästips - tack :)
Värmande kraamiz från ett kyylslaaget Viken,
:D

Svar: Ja, en intressant bok. 📗 😊
Maud Granholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

 
Follow my blog with Bloglovin

Fakta och reflektioner knyts samman i mina blogginlägg, de ger svar på många frågor men sår också frön till nya frågeställningar. Jag ser syftet med att blogga ur ett vinn-vinn situation, där ett inlägg skall informera, motivera och inspirera både mig och er som läser. Mina inlägg är en kompass i dåtid, nutid och framtid och alla är lika viktiga för att se en helhet. Ensam är inte alltid stark, tillsammans kan vi göra mycket. Du hittar mina boktips här under kategorin VID PENNAN och på Instagram under @basilica55 och mina tips om mat under kategorin VIKTVÄKTARNA och på @basilicakost. Följ mig gärna på Instagram också. Vill du dela med dig av dina tankar och funderingar så skriv en kommentar här eller skicka ett meddelande på basilica@live.se // Maud

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela