Fyllda paprikor som passar många

                                                                              Ett litet middagstips!
Ibland kan de vara svårt att göra mat som passar alla i en familj. De här paprikorna kan fyllas utifrån vem som skall äta dem. När barnen bodde hemma, anpassade jag rätten för att passa dem och gjorde oftast en ris- och grönsaksfyllning, men nu äter min man riset till och jag blandar i bönor och väljer en blandsallad till.

10-12 Fyllda paprikahalvor  (5-6 paprikor i blandade färger)
1 portion är 1-2 halvor.   

1 gul lök   fint skuren
1 bit purjo  fint skuren
1 röd paprika   finst skuren  (för färgen på fyllningen)
1 morot   grovt riven
1 klyfta vitlök   hackad
1 klyfta vitlök pressad   (jag både hackar och pressar för smakens skull)
1 klyfta vitkål fint skuret
salt
peppar
1-2 tsk buljonpulver eller  ½  buljontärning  (kött, grönsak eller kyckling) Buljongen kan lösas i lite vatten
1 förp. avrunna svarta bönor
5-6 paprikor i valfri färg

1 kg  eller 2x 500 gram av två olika färser. Här går det att välja på nörfärs (valfri fetthalt), blandfärs, fläskfärs, kycklingfärs, soja- eller quornfärs eller använda bönorna som proteinkälla.
salt
peppar
ev. någon favoritkrydda som taco eller speciella örtkryddor

4 dl riven ost i valfri fetthalt  

fett till stekning  (du väljer själv mängd)

Dela paprikorna  (för att dra ur lite av vätskan brukar jag salta på insidorna, låter dem ligga lite, sköljer och låter dem sedan rinna av på ett hushållspapper eller en handduk).  

Jag steker alla grönsaker i en wookpanna eller större stekpanna. Går naturligtvis att blanda i fint skuren broccoli, blomkål eller annat som är favoriter och finns i kylen. Krydda och blandar sedan i de svarta bönorna.  

Sedan steker jag färsen i 2 olika stekpannor. Jag använder nötfärs  5%,  kycklingfärs eller quorn till mig och nötfärs 12 % till gubben. Kryddar efter smak och blandar sedan i av den färdigstekta grönsaksröran. 

Lägg paprikorna i en ugnssäker form, fyll dem med fyllningarna och toppa med den rivna osten.

Ugn: 225 grader i cirka 20-25 minuter

Som viktväktare räknar jag så här:
500g nötfärs  5 % är 10 sp + 1 tsk olja till stekning (1 sp) = 11 sp  500g kycklingfärs är 10 sp + 1 tsk olja till stekning (1 sp) = 11 sp och 500g quorn är 0 sp + 1 tsk olja till stekning (1sp) = 1 sp.

2 dl ost 17% är 5 sp
grönsaker, rotfrukter och bönor är 0 sp + 1 sp till stekning = 1 sp

Paprikor fyllda med nötfärs 5 % fett och kycklingfärs är 11+5 + 1= 17 sp / 5-6 = 3 sp per halva.
Paprikor fyllda med quorn är 0+1+1= 2 sp / 5-6 = 0 sp per halva.

Hela satsen av nötfärs 12 %  55+2 och ost 23% 13 sp är 70 / 10-12 =7sp per halva för 10 halvor och 6 sp om du gör 12 halvor .

Utan bönor, ost och med ren kryddning så passar receptet för den som äter paleokost också. Tips! Ett knäckt ägg på toppen och anpassad gräddningstid för ägget. 

Bra att frysa och ta med som matlåda.  Små barn som inte tycker om paprikan, kan äta fyllningen med kokt ris.
Jag hoppas att jag räknat rätt :-) 

                                                                                             

1 Börje:

skriven

Jag hoppar bönorna jag. 🌶🥕🥦🥒🥬

Svar: Förstår det. 😊
Maud Granholm

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

Åh, låter så jättegott :)
Men Börje - inte skippa bönorna som är så goda :) Så kul att ni möts här :)
Vi äter ju även med ögonen o detta är ju en så'n färgrik o vacker rätt :)
Önskar er i Sundsvall ett veckoslut i vårens tecken, med värme o sol,
:D

Svar: Ja, han är lite svårflörtad han. 😊
Maud Granholm

Kommentera här: