En av den här bloggens kategorier är Logoterapi. Jag har under de senaste åren varit deltagare i några grupper där filosofi och psykologi stått i fokus. Våra existensanalyser har handlat både om att måla och samtala kring frågor som rör "Meningen med livet". De här gruppträffarna har också inneburit att jag fått möjligheter att vid två tillfällen träffa Marketta Simons som skrivit böckerna "Logoterapi på mitt sätt" och "Målarboken med logoterapi". Marketta har en 4,5 års utbildning som logoterapeut från Finlands Logoterpi-institut och en examen i jur.kand. Under maj månads träff var Marketta här igen och samtalen var livliga och intressanta. Det finns här inga svar som är rätt eller fel för kärnan i logoterapin är "Livets mening" och mening är ingenting vi får eller hittar på, livets mening måste vi upptäcka själva.
 
Enligt logoterapins grundare Viktor Frankel kan vi hitta meningen med livet genom förverkliga kreativa värden, upplevelsevärden och inställningsväreden. Då är vi också verksamma. Vi gör något gott, skapar något, riktar vår uppmärksamhet mot omvärlden och ger något ifrån oss som är bra för andra.
 
Ola Salo sade (fritt citerat) så här i lördagens "Stjärnornas stjärna".
Jag har alltid ansett att meningen med att finnas till är att lära mig nya saker.
 
Några tidigar inlägg om Marketta Simons och hennes böcker finns här:
 
 
#livet, #logoterapi,

1 kommentarer

Delfinolinen i Viken

11 May 2018 12:19

Du har så'n koll på vad alla författare osv - inte jag inte. Jag dras till litteratur som inspirerar mig, kanske layouten, färgval osv :)
Min favorit just nu är Änglarnas detox: Doreen Virtue/Robert Reeves -så vackert illustrerad :)
Men Viktor Frankel har jag nog hört talas om :)
Och att vi gör gott för oss själva o andra är så jätteviktigt för allt som finns :)
Solig o värmande kraaam på dig med kraft o goda energier, som ger dig smärtstillning o glädje,
:D

Svar: Änglarnas detox, det låter trevligt. Önskar dig en bra helg. Maud
Maud Granholm

Kommentera

Publiceras ej