Biografiskt skrivande och författarmöten.

Efter ett otroligt velande hit och dit, sökte jag strax innan ansökningstiden gick ut, en plats till höstens distansutbildning i  ”Biografiskt skrivande”  på Hola Folkhögskola. Nu är jag några veckor in på terminen och ser fram emot en intensiv men intressant tid fram till några dagar före julafton.

Vi har redan hunnit med att göra en del skrivövningar, presentationer, synopsisutkast, upplägg och planeringar av våra skrivrutiner. Jag har flera spännande projekt framför mig som jag kommer att återkomma till under hösten.

Precis som på vårens ”Skriv med hjärtat” kurser  så var en av övningarna;

 Jag minns....

Jag minns ett stort handmålat fat i rött och svart med couscous, lammkött och grönsaker som tronar på bordet framför oss. Vi är fyra svenska ungdomar som tagit oss till Tunis och därefter vidare med buss och tåg, via Karthago, till den måleriska byn Sidi Bou Side. Nu sitter vi där vid det dukade bordet, under ett citronträd, med gula vackra frukter hängande över våra huvuden. Det har varit en lång resa och vi är hungriga, svettiga och trötta. Just där, när kvällsljuset letade sig ner mellan citronträdets grenar, precis som på ett foto, har mitt minne stannat. Jag kan känna tröttheten och hur mina kläder klibbar av svett. Jag kan se det färgsprakande grönsaksfatet och känna smaken av kanel när jag tuggar det mjälla lammköttsbitarna och höra ljuden från människorna ute på gatan. Blundar jag så kan jag också känna doften av kryddor, citron och hav. Sinnenas symfoni, 42 år senare, ett minne för livet.

 

Veckans gäster på Bokens afton (Akademibokhandeln vid Vängåvan) var författarna Gabriella Ullberg Westin och Mats Strandberg. Skräck och mord blandades med humor och det är alltdid roligt att höra författarnas egna berättelse om hur deras karaktärer kom till. Om du bor i Sundsvall och inte har besökt de här trivsamma bokkvällarna så är mitt tips att se över höstens författarbesök och boka biljetter. Nästa vecka kommer Thomas Erikson och pratar om sin andra bok om personligheter, Omgiven av psykopater. Jag har snart läst klart boken och ser fram emot ett spännande författarmöte.