Min bästa fisksoppa - middagsnostalgi

 Att "rensa i röran" innebär att jag måste göra mig av mig många av de presenter och arvegods som jag samlat på mig under åren. Den här soppterrinen är en 30-års present som tronat på middagsbordet en hel del under åren. De flesta gångerna har nog innehållet varit "Lörans fisksoppa" som varit en familjefavorit under åren. Receptet fungerar också bra som paleokost om grädden byts ut mot coccosgrädde.
 
Mina 30 paleo till 100% är nu avklarade och gick riktigt bra. Fuskade lite på svärsonens 30-årsfest med några snittar på vitt bröd. Nu fortsätter jag prova mig fram att äta så ren mat som möjligt. Vilket inte alltid är det lättaste i dagens livsmedelsdjungel.
 
Grundreceptet på grytan eller soppan fick jag på en studiecirkel för väldigt många år sedan och har ändrat lite under åren:
 

Löruddens (Lörans) fiskgryta 

4 personer
600 g torsk och lax
Räkor och musslor till garnering

2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin 
3 dl grädde 
5 dl vatten
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran
1 färsk fänkål (hackad)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk vetemjöl

Fräs de skurna grönsakerna och kryddorna i olja eller smör. Slå i de krossade tomaterna och vinet. Låt allt koka i ett par minuter. Häll i vattnet och låt koka i 15 minuter. Red 2 msk mjöl i lite vatten, vispa ner det.. Låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och låt det koka i cirka 5 minuter. Salta och smaka av. Lägg i tärningar av fisken och låt allt sjuda i ytterligare 4-5 minuter. låt inte fisken koka sönder och servera sedan i skålar som garneras med räkor på toppen. 

Det här receptet fungerar för så många. Kassavamjöl eller arrowrot för den som inte använder mjöl.  Havregrädde eller cocosgrädde för den som inte äter mejeriprodukter. Matlagningsvin istället för vitt vin. Möjligheterna är många.

(Vill du göra egen fond av räkskalen så fräs räkskalen i lite olja i några minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Sjud i 2-3 minuter och sila av.)

Servera med en god vitlöksaioli och bröd.

 
1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Så vacker! :)
Verkligen middagsnostalgi :)
Jag bara ÄLSKAR fisk - soppor - grytor med massor av mustiga smaker :)
Tack för att du delar med dig av din vardag, fest.
Kramiz med kärlek o ljus, från mig i min Vik där solen skiner och det är PLUSgrader ute,
:D

Svar: Önskar dig en bra helg. Sista helgen före flytten för oss. Både spännande och tråkigt. Ett nytt kapitel i livet väntar.
basilica@live.se

2 Margareta:

skriven

Lörans fiskgryta har jag ätit på plats. Fantastiskt god.

Svar: Ja, det har jag också. Den var också god.😊
basilica@live.se

3 Delfinolinen i Viken:

skriven

Önskar dig en härlig framtid efter att du o ni alla landat efter flytten :)
Förändringar är även positiva, så ta emot allt det goa som väntar dig - blir bra det här, känner jag iaf :)
Lycka till min vän,
:D

Svar: Tack!
basilica@live.se

Kommentera här: