Min bästa fisksoppa - middagsnostalgi
Löruddens (Lörans) fiskgryta
4 personer
600 g torsk och lax
Räkor och musslor till garnering
2 fiskbuljongtärningar
3 dl vitt vin
3 dl grädde
5 dl vatten
1 msk curry
1 msk timjan
1 msk dragon
2 påsar saffran
1 färsk fänkål (hackad)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk vetemjöl
Fräs de skurna grönsakerna och kryddorna i olja eller smör. Slå i de krossade tomaterna och vinet. Låt allt koka i ett par minuter. Häll i vattnet och låt koka i 15 minuter. Red 2 msk mjöl i lite vatten, vispa ner det.. Låt koka i 5 minuter. Häll i grädden och låt det koka i cirka 5 minuter. Salta och smaka av. Lägg i tärningar av fisken och låt allt sjuda i ytterligare 4-5 minuter. låt inte fisken koka sönder och servera sedan i skålar som garneras med räkor på toppen.
Det här receptet fungerar för så många. Kassavamjöl eller arrowrot för den som inte använder mjöl. Havregrädde eller cocosgrädde för den som inte äter mejeriprodukter. Matlagningsvin istället för vitt vin. Möjligheterna är många.
(Vill du göra egen fond av räkskalen så fräs räkskalen i lite olja i några minuter. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna. Sjud i 2-3 minuter och sila av.)
Servera med en god vitlöksaioli och bröd.
skriven
Så vacker! :)
Verkligen middagsnostalgi :)
Jag bara ÄLSKAR fisk - soppor - grytor med massor av mustiga smaker :)
Tack för att du delar med dig av din vardag, fest.
Kramiz med kärlek o ljus, från mig i min Vik där solen skiner och det är PLUSgrader ute,
:D