Kycklinggryta med höstkänsla

Den här helgen har varit fylld med allt det som jag önskar mig av en bra hösthelg.  Att tillsammans med prinsen följa sonens slit genom alla hinder på ”Bergeforsen Obstacle Race 2016” var verkligen ett lördagsnöje och att på söndag möta upp med dotter och två cyklande prinsessor på  ”Skogens dag”  var också helgaktiviteter som jag tycker om. Till det kan jag lägga en försenad födelsedagsmiddag hos EmmaSelina med smörgåstårta och filmvisning och en lång skogspromenad som gav både motion, frisk luft och en korg fylld med trattkantareller. Helgen fick sedan ett mycket bra avslut med en höstryta på kyckling, svamp, rött vin och en god kryddblandning från Tynderö Kryddbod.

Kycklinggryta med höstkänsla
400-500 g kycklingfilé eller kycklinginnerfilé
Olja till stekning
2 gula eller röda lökar
En bit purjolök
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri
2-4 vitlöksklyftor
Svamp, champinjoner, eller annan höstsvamp efter smak (jag använde trattkantareller den här gången)
4-5 dl kycklingbuljong eller vatten + 0,5 buljongtärning alt. 3 msk kycklingfond
3-4 dl rött vin
0,5 dl chilisås
1 msk Husets Röda från Tynderö Kryddbod eller någon anna örtblandning
Flingsalt
Svartpeppar
Grädde och maizena till redning efter önskemål och smak.

Stek kycklingbitar i olja. Skär lök, purjo, vitlök och rotfrukter i bitar och blanda ner med kycklingen. Bryn några minuter och blanda sedan ner svampen i lagoma bitar. Tillsätt buljongen, det mesta av vinet, chilisåsen och kryddorna. Låt grytan koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och resterande vin. Grädde och maizena om du vill ha en mildare och tjockare sås.

 Idén till grytan fick jag från veckansmiddag.com
1 Delfinolinen i Viken:

skriven

Mmmm - låter bara så gott min vän :)
Skogens skörd blir så mustigt och smakrikt :)
Jag kan verkligen se dig i skogen bland dina trattisar o annat gott :)
Må bäst min vän - skörda och njut & tillaga :)
:D

Svar: Ja, jag blir nog mer och mer skogsmänniska. Är nog mina gener. 😊 Grytan blir säker god med något vegetariskt alternativen också. Prova med Quorn ( stavas det så?). Trevlig helg.
basilica@live.se

Kommentera här: