Morotsblommor
Morotsblommor 2 bröd
• 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special. (Jag byter ut lite av vetemjölet mot havremjöl).
• 50 g (1 pkt) jäst
• 1,5 tsk salt, 1 msk vit sirap (valfritt)
• 25 g smör eller margarin, rumsvarmt
• 2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten, 37ºC (fingervarmt)
• 1 stor eller 2 små fint rivna morötter.
• Så här tillagar du receptet (130 minuter):
• 1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt mjölk och vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand) tills degen känns smidig. Ta mer mjöl om det behövs.
• 2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
• 3. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och baka ut till Blommor: Dela degen i 2 delar. Kavla ut till en rund kaka. Tryck ett glas i mitten av kakan. Skär sedan med en kniv ut 12 tårbitar. Vrid varje bit ett halvt varv. Du kan också göra det här på plåten för finare form på blommorna.
• 4. Lägg blommorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.
• 5. Värm ugnen till 200- 225°C.
• 6. Pensla med ägg och strö över sesamfrön och grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.
Varje blomblad kan sedan brytas i portionsbitar.
Om du provar att göra dina egna blommor, hör gärna av dig och tala om vad du tycker.
skriven
Vilka fina! Måste prova nån gång, GLAD PÅSK förresten! Kram/Inga