Morotsblommor

 
 
VÅRT  DAGLIGA BRÖD kan också ge varma känslor om vår, sommar och sol.
Det här brödet är en favorit i familjen och var mitt bidrag till sonhustruns "öppet hus" förra lördagen.
 

Morotsblommor 2 bröd

• 800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl Special. (Jag byter ut lite av vetemjölet mot havremjöl).

• 50 g (1 pkt) jäst

• 1,5 tsk salt, 1 msk vit sirap (valfritt)

• 25 g smör eller margarin, rumsvarmt

• 2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten,  37ºC (fingervarmt)

• 1 stor eller 2 små fint rivna morötter.

• Så här tillagar du receptet (130 minuter):

• 1. Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt mjölk och vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Klicka i fettet och tillsätt salt. Häll mjölet direkt ur påsen i ett litermått. Tillsätt mjölet, men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt (minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand) tills degen känns smidig. Ta mer mjöl om det behövs.

• 2. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

• 3.  Knåda degen smidig på mjölat bakbord och baka ut till Blommor: Dela degen i 2 delar. Kavla ut till en rund kaka. Tryck ett glas i mitten av kakan. Skär sedan med en kniv ut 12 tårbitar. Vrid varje bit ett halvt varv. Du kan också göra det här på plåten för finare form på blommorna.

• 4. Lägg blommorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt dem jäsa ca 30 minuter under bakduk.

• 5. Värm ugnen till 200- 225°C.

• 6. Pensla med ägg och strö över sesamfrön och grädda i 200–225ºC i nedre delen av ugnen, ca 20 minuter.

Varje blomblad kan sedan brytas i portionsbitar. 

Om du provar att göra dina egna blommor, hör gärna av dig och tala om vad du tycker.

 

1 Anonym:

skriven

Vilka fina! Måste prova nån gång, GLAD PÅSK förresten! Kram/Inga

Svar: Glad Påsk till dig. Träffade Mona på Ikea. Maud
basilica@live.se

2 Delfinolinen i Viken:

skriven

Så jättefina bröd :)
Du är konstnärlig vad du än ger dig in på, min härliga vän uppåt landet :)
Blev nog ett populärt inslag på det öppna huset - sonhustrun var nog stolt o glad :>
Detta recept ska jag testa - och njuta av :>
Vårkraaamiz på dig min vän - ha det bäst,
:D

Svar: Hoppas att det smakar. Glad Påsk.
basilica@live.se

Kommentera här: